Dunajské luhy: Poklad medzi riekou a krajinou

NETKY.SK • 17 Január 2024, 19:19 • 2 min
Dunajské luhy: Poklad medzi riekou a krajinou

BRATISLAVA - Oblasť Dunajských lužných lesov predstavuje jedinečný a pôsobivý kúsok prírody, ktorý sa rozprestiera juhovýchodne od Bratislavy smerom k hraniciam s Maďarskom, pozdĺž toku rieky Dunaj. Táto fascinujúca oblasť pozostáva z piatich samostatných častí Podunajskej nížiny, s najväčšou časťou tvorenou Žitným ostrovom, najväčším riečnym ostrovom v Európe.

slovakia

left justify in out

S rozlohou 122,84 km² záplavových území, mokradí a rôznych vodných telies, Dunajské luhy vytvárajú rozmanitý ekosystém v troch krajoch – Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom. Chránená krajinná oblasť nesie bohatstvo flóry a fauny vrátane mnohých endemických druhov.

 

Sústava bola vyhlásená vyhláškou MzP SR č. 81/1998 Z. z. o Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy z 3. marca 1998 s účinnosťou od 1. mája 1998.

 

Prehliadka Dunajských lužných lesov ponúka jedinečný pohľad na spojenie prírodných krás, riečnych tokov a biodiverzity, čím vytvára neopakovateľný zážitok pre všetkých obdivovateľov prírody.

Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy je pozostatok širšej, doslova európsky unikátnej oblasti, ktorá pred výstavbou Vodného diela Gabčíkova, charakterizovala tieto končiny. Krajina v okolí neregulovaného koryta Dunaja bola jedinečnou, neustále sa meniacou entitou. Bolo to častými záplavami, ktoré ju zakaždým pretvárali. V kombinácii s rozľahlými malokarpatskými lesmi išlo o neopakovateľný celok krajiny. Jej malou vzorkou sú dnes práve Dunajské luhy, ktoré vám rozhodne odporúčame preskúmať. Dá sa v nich túlať hodiny. Stále vás niečo prekvapí. Kombinácia ramien, mokradí, jazierok, ostrovčekov, poprepájaných brodmi je vskutku niečo jedinečné. K tomu patrí úžasná fauna a flóra. Môžete tu pozorovať napríklad prekrásne vodné vtáctvo. Presúvať sa celou oblasť je fajn napríklad na bicykli. Najlepšie v čase, keď je voda v brodoch primerane teplá, vodný stav prijateľný a pokým sa ešte nenamnožili komáre.

 

Návšteva Dunajských luhov je vhodnou pre každého milovníka nepoškvrnenej prírody, dobrodruhov, ktorý nevyžadujú chaty a bufety na každom kroku, ale vystačia si s vlastnými zásobami. Podľa výkonnosti si môžete zvoliť rôzne dlhý úsek na túru. Aj na krátkej túre tu zažijete množstvo pekných zážitkov.

 

V blízkosti Dunajských luhov sa vyplatí navštíviť plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo, pričom je naozaj zaujímavé pozorovať ich činnosť naživo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BSK, Foto: BSK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies