Na súostroví Špicbergy zabíjala lavína

NETKY.SK • 20 December 2015, 15:16 • 2 min
Na súostroví Špicbergy zabíjala lavína

OSLO - Záchranári a lavínové psy za pomoci silných lámp prehľadávali včera za úplnej tmy tony snehu po tom, ako v hlavnom meste súostrovia Špicbergy, Longyearbyene, zmietla predpoludním lavína od základov niekoľko domov. Pod vrstvami snehu zahynul štyridsiatnik a deväť zranených ľudí, z toho štyri deti, hospitalizovali. Podľa vyjadrenia nemocnice v Longyearbyene je zdravotný stav dvoch detí a jedného dospelého vážny, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lavína spadla o 11. hodine predpoludním a zasypala ľudí metrami snehu. Na pomoc im ihneď prišla asi stovka záchranárov a dobrovoľníkov, ktorí v mraze a absolútnej tme vykopali spod snehu najmenej jednu ženu.
Odľahlé súostrovie leží na polovici cesty medzi kontinentálnym Nórskom a Severným pólom a počas zimy je zahalené tmou. Slnka tam nevystúpi nad obzor od konca novembra do polovice februára.


Guvernérka súostrovia Kjerstin Askholtová povedala nórskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti NRK, že ešte stále nepoznajú celkovú bilanciu. Podľa jej slov lavína zasiahla 10 domov, v rámci prevencie však evakuovali viaceré domy pod horou Sukkertoppen, z ktorej spadla.

 
Lavínu uvoľnila silná búrka, ktorá sa prehnala cez Špicbergy v piatok v noci, podľa miestnych novín bola najhoršia za 30 rokov. Z miestnej školy odtrhla strechu a odniesla ju na futbalový štadión. Tamojšie letisko museli pre búrku v piatok uzavrieť, ale dnes popoludní už opäť premávalo.


Nórska premiérka Erna Stoltenbergová na Twitteri uviedla, že nórske úrady sledujú pozorne situáciu a "zmobilizovali všetky dostupné zdroje". Z nórskej pevniny tiež vyslali na Špicbergy zdravotnícku pomoc.


Špicbergy ležia vyše 800 kilometrov na sever od nórskeho pobrežia a sú známe úchvatnými horami pokrytými snehom, fjordmi a ľadovcami. Na súostroví žije asi 2600 ľudí, 2000 z nich v meste Longyearbyen.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies