Na summite EÚ sa nebude rokovať o spoločných európskych dlhopisoch

NETKY.SK • 13 December 2010, 13:10 • 2 min
Na summite EÚ sa nebude rokovať o spoločných európskych dlhopisoch

Na summite EÚ sa nebude rokovať o spoločných európskych dlhopisoch

slovakia

left justify in out

Lídri Európskej únie (EÚ) nebudú na tohtotýždňovom summite rokovať o vytvorení spoločných európskych dlhopisov, takzvaných E-bondov. Dnes to v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk povedal luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.
      "Emisia európskych dlhopisov bude vylúčená z rokovaní na štvrtkovom a piatkovom summite," povedal Asselborn.
      S návrhom na vytvorenie spoločných európskych dlhopisov prišli začiatkom minulého týždňa šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker a taliansky minister financií Giulio Tremonti. Podľa nich by spoločné dlhopisy vyriešili krízu. Mala by ich emitovať Európska dlhová agentúra (European Debt Agency, EDA), ktorá by nahradila dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF).
      Tento návrh ostro odmietlo predovšetkým Nemecko. Proti sa postavilo aj Francúzsko a Rakúsko. Podľa odporcov by emitovanie spoločných dlhopisov malo za následok zníženie fiškálnej zodpovednosti vlád členských štátov eurozóny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies