Na Slovensku pribudlo takmer 300 nakazených, podľa Matoviča je situácia kritická

NETKY.SK • 19 September 2020, 14:16 • 2 min
Na Slovensku pribudlo takmer 300 nakazených, podľa Matoviča je situácia kritická

BRATISLAVA - Slovensko hlási rekordný počet potvrdených prípadov na nový koronavírus. Za piatok pribudlo 290 infikovaných ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 6546. Laboratóriá otestovali 5750 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 129 pacientov. 

 

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 125 ľudí, potvrdené ochorenie COVID-19 má 96 z nich. Na Jednotke intenzívnej starostlivosti leží 8 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 11 ľudí.  Aktívnych prípadov je k dnešnému dňu 2988.

 

img

 

V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie. Na Slovensku tak evidujeme 39 pacientov, ktorí chorobe podľahli. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

 

img

 

Najviac prípadov bolo opäť potvrdených v Bratislave (30) a naopak, najmenej prípadov zaevidovali v Leviciach, Lučenci, Pezinku, Piešťanoch, Rimavskej Sobote, v Senici a Trebiše. "Je medzi nimi 152 žien a 138 mužov, sú vo veku od 3 rokov do 80 rokov," informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

 

Matovič tvrdí, že situácia je kritická

Na tento rapídny nárast infikovaných reagoval na sociálnej sieti aj premiér Igor Matovič (OĽANO). "290. Za včerajšok máme opäť nový rekord. Tvrdošín 30, Námestovo 27, atď," uviedol v úvode statusu predseda vlády.

 

Prečítajte si viac: Počet nakazených v Británii rapídne stúpa. Ak nezavedú lockdown, skolabuje zdravotníctvo

 

Ako ďalej napísal, v prvej vlne pandémie Slovesnko zvládlo situáciu na jednotku, pričom o takýchto číslach sa nikomu ani len nesnívalo. "Vyhrali sme to preto, lebo sme si navzájom dôverovali a zodpovedné dodržiavanie pravidiel, hygiena a poctivé nosenie rúšok boli našimi kľúčovými zbraňmi," napísal Matovič. 

 

img

 

Zdôraznil, že aj napriek tomu, že niektorí nerešpektovali stanovené nariadenia, stále bolo viac takých, ktorí ich zodpovedne prijali a riadili sa odporúčaniami.

 

"Dnes však situácia začína byť kritická. Tých druhých aj medzi inak rozumnými ľuďmi výrazne pribúda ... a preto logicky pribúda aj nakazených," okomentoval Matovič čísla potvredých prípadov z piatka. 

 

Mohlo by vás zaujímať: V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

 

"Možno si poviete, že nič strašné sa nedeje, nakazení pribúdajú výrazne menej ako v Čechách a zomiera len minimum ľudí. OK, ale dokedy? Odpoveď poznáme. Dovtedy, dokedy budú regionálni hygienici stíhať dohľadávať kontakty pozitívnych. Po tom bode sa nám situácia vymkne z rúk," upozornil premiér. 

 

Dodal, že nevie kedy sa tak presne stane, avšak dosiahnutie takmer 300 nakazených denne, je už na hrane. Zdôraznil, že hygienici pracujú na 120%, pretože na Slovensku nemáme dostatočné kapacity hygienikov.  

 

Súvisiaci článok: Premiér Matovič pripustil obnovenie celoplošných opatrení v boji proti pandémii, opäť sa všetko zavrie?

 

Pohrozil sprísnením opatrení

Matovič napísal, že Slovensku pravdepodobne nič iné neostáva, ako sa vrátiť k postoju z prvej vlny. Spoločnosť vyzval, aby sa spoločnosť začala správať maximálne zodpovedne, aby rešpektovala stanovené nariadenia a mysleli aj na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, teda na dôchodcov.

 

 

"Povedané inak - ako si ustelieme, tak sa budeme mať. Ak sa rozhodneme pre maximálnu opatrnosť a zodpovednosť, budeme si žiť relatívne slobodne napriek pandémii. Ak v nás zvíťazí nezodpovednosť, sami sa o slobodu pripravíme ... a ja potom už nebudem ten, kto bude hájiť viac slobody pre kultúru, šport či svadby proti vôli pandemickej komisie," uzavrel Matovič.

 

Na e-shope Netiek momentálne nájdete najlepšie ceny ochranných pomôcok. Tovar vám vieme dodať do 3 pracovných dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies