Rusko verí, že po nástupe nového cisára na japonský trón, sa budú vzťahy medzi krajinami prehlbovať

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 15:01 • 2 min
Rusko verí, že po nástupe nového cisára na japonský trón, sa budú vzťahy medzi krajinami prehlbovať

MOSKVA - V priebehu dnešných hodín minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov vyhlásil, že podpis zmluvy medzi Moskvou a Tokiom pre názorové rozdiely v súčasnej dobe nie je možný.

slovakia

left justify in out

Lavrov to uviedol pred stretnutím s japonským ministrom zahraničia Taróom Kónom. Zároveň je názoru, že nástupom nového cisára Naruhita na japonský trón sa zlepšia aj vzťahy medzi oboma krajinami. Kóno sa zase vyjadril, že prostredníctvom rokovaní s Ruskom sa môžu vyriešiť uzémné spory a uzavrieť mierová zmluva na základe hlbšej bilaterálnej spolupráce oboch krajín.

 

Kóno je podľa vlastných slov presvedčený, že "skutočné partnerstvo medzi Japonskom a Ruskom prispeje nielen k stabilizácii a rozvoju ázijsko-pacifického regiónu, ale bude aj v súlade so strategickými záujmami oboch krajín".

 

img

 

Rusko a Japonsko po druhej svetovej vojne nepodpísali mierovú zmluvu vzhľadom na obojstranné územné nároky týkajúce sa štyroch ostrovov, ktoré bývalý Sovietsky zväz obsadil v posledných dňoch vojny. Rusko nazýva tieto ostrovy Kurily, zatiaľ čo v Japonsku sú známe ako Severné teritóriá.

 

img

 

Ruská federácia toto miesto využíva pre svoje vojenské zákaldne a raketové systémy. Lídri oboch krajín - japonský premiér Šinzó Abe a ruský prezident Vladimir Putin - sa koncom minulého roku dohodli na urýchlení rozhovorov o oficiálnom ukončení vojnového stavu medzi oboma krajinami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies