Na Slovensku má titul Zelená škola 86 nových zariadení

NETKY.SK • 9 Október 2015, 15:06 • 2 min
Na Slovensku má titul Zelená škola 86 nových zariadení

BRATISLAVA - Medzinárodný certifikát programu Zelená škola získalo na Slovensku 86 nových škôl. Vlajku a certifikát programu pritom získavajú aktívne školy, ktoré počas uplynulých dvoch rokov uskutočňovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov.

slovakia

left justify in out

Cieľom bolo rozvíjať participáciu na škole, ponúkať zaujímavejšie formy vyučovania a znížiť vplyv školy na životné prostredie. Informovala o tom manažérka programu Zelená škola Miroslava Piláriková. "Naše školy chránia životné prostredie, vzdelávajú o environmentálnych témach a informujú o svojich výsledkoch. Robia však aj oveľa viac – menia svoje školy, zlepšujú vzťahy, posilňujú zodpovednosť a tvorivosť svojich žiakov,“ hovorí Piláriková. Na dnešnom odovzdávaní cien sa zúčastnil aj minister školstva Juraj Draxler. Minister odovzdal ocenenia za environmentálnu výchovu Živel, ktoré každý rok získa jeden žiak, jeden pedagóg a jedna škola za inovatívne, zmysluplné a efektívne cesty v environmentálnej výchove.


V tomto ročníku získala cenu Živel aj pedagogička Miroslava Okuliarová zo Súkromnej základnej školy waldorfskej v Bratislave. Okuliarová spoločne s rodičmi a žiakmi navrhla stavbu malého domčeka z prírodných materiálov na pozemku školy. Ako domček rástol, bolo stále viac záujemcov o jeho stavbu a na jeho dokončení sa podieľala už celá škola. Domček zo slamy s hlinenými omietkami bude teraz slúžiť ako lokálne ekocentrum. "Program Zelená škola sledujem už dlho. Podporujem aktivity škôl, ktoré rozvíjajú vzťah k prírode. Ochranári stáli v čele spoločenských zmien už v minulosti a verím, že zelené školy reprezentujú túto zmenu,“ uviedol minister počas slávnostného odovzdávania.


Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň viac ako 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku zapojených do programu 286 škôl. Program Zelená škola je pod záštitou ministerstva životného prostredia a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN. Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies