Kuchári bez hraníc varia vo Vyšnom Nemeckom počas svojich dovoleniek

NETKY.SK • 11 Marec 2022, 7:44 • 2 min
Kuchári bez hraníc varia vo Vyšnom Nemeckom počas svojich dovoleniek

VYŠNÉ NEMECKÉ – Členovia združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, ktorí na hraničnom priechode Vyšné Nemecké od 1. marca poskytujú vojnovým utečencom z Ukrajiny ako jediní teplú stravu, si pre naplnenie svojej charitatívnej misie vyberajú dovolenky.

slovakia

left justify in out

Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov a tiež vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci. TASR o tom informoval prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz.

 

„Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame napríklad aj kvalitnými vegetariánskymi jedlami,“ priblížil. Bezmála 1 000 porcií jedál, ktoré Kuchári bez hraníc utečencom, ale aj dobrovoľníkom denne vydajú, tvoria desiatové polievky, guláš, cestoviny, rizotá či perkelty.

 

img

 

Profesionálnym kuchárom, ktorí do Vyšného Nemeckého prichádzajú v rámci svojich dovoleniek z rôznych častí Slovenska, na mieste pomáhajú dobrovoľníci fungujú najmä vďaka sponzorom. „Sú neoceniteľnou pomocou. Pomáhajú nám zabezpečiť kvalitné suroviny v potrebných objemoch,“ skonštatoval Mrúz. Myslí si, že štát dosiaľ v tomto smere nevyvinul žiadnu aktivitu. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková, prevádzku poľných kuchýň na hraničných priechodoch sú pripravené zabezpečiť Ozbrojené sily (OS) SR.

 

„V prípade akútnej potreby je rezort obrany pripravený pozitívne reagovať na požiadavku relevantného riadiaceho orgánu, ktorým je v tomto prípade Ministerstvo vnútra SR, a vykonávané úlohy prioritizovať v zmysle stanovených požiadaviek,“ ozrejmila hovorkyňa. Pripomenula pritom, že OS SR majú momentálne nasadené svoje dostupné sily a prostriedky na plnenie rôznych úloh tak v súvislosti s obranou a bezpečnosťou SR a jej občanov, ako aj s vojnou na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Spoločnosť Disney oznámila „pauzu“ svojich aktivít v Rusku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona