Stratégia pre inteligentnú a udržateľnú mobilitu Slovenska

NETKY.SK • 26 Január 2022, 11:32 • 2 min
Stratégia pre inteligentnú a udržateľnú mobilitu Slovenska

BRATISLAVA – Vláda v stredu schválila Stratégiu pre inteligentnú a udržateľnú mobilitu Slovenska, ktorú na rokovanie predložil minister dopravy Andrej Doležal.

slovakia

left justify in out

Dokument určuje smerovanie inteligentnej mobility SR v dlhodobom časovom horizonte 30 rokov. Materiál sa zameriava na všetky módy dopravy v podmienkach SR. Predstavuje možnosti budovania udržateľnej, inteligentnej a odolnej dopravy na Slovensku. „V súčasnosti čelia všetky členské štáty výzvam v oblasti riešenia klimatickej krízy, ktorá je úzko spojená s dopravou. Dokument preto reflektuje na strategické smerovanie Európskej únie (EÚ) s prihliadnutím na osobitosti a potreby Slovenskej republiky,“ priblížil rezort dopravy v predkladacej správe.

 

img

 

Účelom stratégie je stanoviť plán, ktorý má za úlohu nasmerovať dopravu na Slovensku na cestu budovania ekologickej, inteligentnej a trvalo udržateľnej dopravy. Stratégia formuluje kľúčové ciele, iniciatívy a opatrenia na ich realizáciu tak, že pokiaľ nebude implementovaná alebo sa nebudú realizovať stratégiou stanovené opatrenia, bude výrazne ohrozené napĺňanie záväzkov SR, najmä v oblasti udržateľnosti, ochrany životného prostredia, dekarbonizácie, ale aj ďalších oblastí záujmu a priorít EÚ.

 

Medzi stanovené ciele patrí rozvíjanie automatizovanej a multimodálnej mobility, podporovanie inovácií v doprave či zvýšenie využívania umelej inteligencie v službách inteligentnej mobility. Stanovenými cieľmi sú aj zlepšovanie bezpečnosti dopravy, urýchlenie zavádzania vozidiel s nulovými emisiami, ale aj obnoviteľných a nízkouhlíkových palív a príslušnej infraštruktúry. Medzi ciele sa zaradilo aj zvyšovanie udržateľnosti fungujúcej mestskej a medzimestskej mobility, ekologizácia nákladnej dopravy, lepšie stimuly pre používateľov, posilňovanie jednotného trhu a zabezpečenie toho, aby bola mobilita vyvážená a spravodlivá pre všetkých.

 

Možno vás zaujme: Vláda sa bude zaoberať rizikami bezpečnostných hrozieb i rozvojovou spoluprácou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies