Na Slovensko by mali prísť antigénové testy na COVID-19, výsledok ukážu za 15 minút

NETKY.SK • 18 September 2020, 21:28 • 2 min
Na Slovensko by mali prísť antigénové testy na COVID-19, výsledok ukážu za 15 minút

BRATISLAVA - V najbližších týždňoch by mohli na Slovensko prísť antigénové testy na ochorenie COVID-19. Na dnešnom brífingu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako konštatoval, problém pri testovaní na Slovensku nie je pri odberoch, nastať by však mohol v laboratóriách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ich kapacita je aktuálne 7 500 testov a urýchlene sa podľa ministra zvýšiť nedá. "Nie je to slabá kapacita, je relatívne solídna, avšak v priebehu niekoľkých týždňov by sme vedeli na Slovensku zabezpečiť tzv. skríningové testy, ktoré sú podobne presné ako PCR testy, ale zisťuje sa antigén vírusu," vysvetlil Krajčí.


Infektológ Pavol Jarčuška konštatoval, že ide o antigénové testy priamo na zistenie vírusu, nie na zistenie protilátok. Výsledok by mali ukázať za 15 minút, ich presnosť je 98 %.

 

Takéto testy by podľa neho mohli pomôcť napríklad nemocniciam, ktoré testujú pacientov pred hospitalizáciou alebo operáciou či na hraničných prechodoch. Ako doplnil, veľmi intenzívne sa pracuje aj na testovaní zo slín.

 

img

 

Výhoda tohto testovania je v tom, že ak si vie pacient test urobiť správne, nemusí ísť na odberové miesto. Môže sa otestovať doma a doručiť test do laboratória.

 

"Všetky tieto trendy sledujeme, zvažujeme a primeraným spôsobom pripravujeme aj zabezpečenie takýchto testov," povedal Jarčuška. Hlavný hygienik SR Ján Mikas konštatoval, že spomínané testy by mohli byť významným benefitom do budúcna.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona