Severovýchod USA čaká historickú búrku: Zrušili tisíce letov!

NETKY.SK • 26 Január 2015, 16:22 • 2 min
Severovýchod USA čaká historickú búrku: Zrušili tisíce letov!

NEW YORK - Severovýchodnú časť USA v najbližších hodinách zasiahne prudká snehová víchrica, ktorá by podľa meteorológov mohla dosiahnuť historické rozmery a miestami zanechať až 60-centimetrovú pokrývku.

slovakia

left justify in out

Aerolínie zrušili tisíce prichádzajúcich alebo odchádzajúcich letov na letiskách na východnom pobreží Spojených štátov, keďže silná snehová búrka v regióne prinesie podľa očakávania až 90 centimetrov snehu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

 

Letecká spoločnosť JetBlue, ktorá lieta prevažne v oblasti severovýchodu USA, už zrušila približne tretinu všetkých svojich plánovaných letov.
     

Letecké spoločnosti dnes zrušili 2194 letov, ako uviedla webová stránka FlightAware.com monitorujúca lety. Zrušených je aj vyše 2000 ďalších letov plánovaných na utorok. 
     

Problémové počasie však pomaly severovýchod opúšťa.
     

V meste West Palm Beach v štáte Florida kvôli búrke takisto zrušili približne 30 percent všetkých letov. Rozsiahle zrušenia letov hlásili aj z floridských miest Fort Lauderdale a Orlando.
     

Väčšina významných leteckých spoločností umožňuje zákazníkom, ktorých lety sú v nasledujúcich dňoch zrušené, rezervovať si nové lety bez zaplatenia penále. 
     

Národná meteorologická služba predpovedá, že v 400-kilometrovom pásme severovýchodu USA napadne 70 až 90 centimetrov snehu, vrátane veľkomiest New York či Boston a ich okolia. Philadelphia by sa mala pripraviť na 35 až 45 centimetrov snehu.

 

Americký Severovýchod postihla podobná víchrica už aj v novembri, extrémne zimné počasie sa však odvtedy regiónu z veľkej časti vyhýbalo.

 

Starosta New Yorku Bill de Blasio usporiadal tlačovú konferenciu v stredisku zimnej údržby na Manhattane, kde povedal, že takzvaný "nor'easter" by mohol mať silu "ako nikdy predtým". Medzinárodné letisko v Bostone ohlásilo prerušenie prevádzky od pondelka 19:00 miestneho času (utorok 1:00 SEČ), pričom nepredpokladá jej obnovenie skôr ako v stredu neskoro večer.

 

Guvernér štátu Massachusetts Charlie Baker vyzval obyvateľov, aby rátali s tým, že cesty budú "veľmi ťažko, ak vôbec, zjazdné". Predpovedal tiež výpadky v zásobovaní elektrinou a verejnej doprave. Niektoré školy v štátoch Pennsylvánia, New Jersey, New York a Connecticut v pondelok zostali zatvorené, zatiaľ čo ďalšie plánovali skrátiť vyučovanie. Vládne úrady medzitým uviedli do pohotovosti svoje krízové centrá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies