Ministri životného prostredia rokujú o boji proti plastom aj o zmene klímy

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 16:57 • 2 min
Ministri životného prostredia rokujú o boji proti plastom aj o zmene klímy

BRATISLAVA - Boj proti jednorazovým plastom, opätovné využívanie vody a klimaticky neutrálne hospodárstvo sú hlavné témy dnešného zasadnutia Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu, na ktorom Slovensko zastupuje minister László Sólymos.

slovakia

left justify in out

Ako informuje odbor komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP), EÚ tento rok zaviedla nové prísne obmedzenia na používanie niektorých jednorazových plastových výrobkov. Práve boj proti jednorazovým plastom je jednou z priorít slovenského envirorezortu.

 

Od januára 2018 sú spoplatnené ľahké plastové tašky a predajcovia majú povinnosť poskytovať ekologickejšiu alternatívu. Ďalšia novela zákona o odpadoch zakáže uvádzať na slovenský trh jednorazové plastové výrobky ako príbory, taniere, miešadlá či slamky.

 

Zákaz jednorazových plastov by na Slovensku mal platiť o pol roka skôr ako nová európska smernica. V parlamente už prešiel aj zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek, čo je tiež dôležité opatrenie v boji proti plastom.

 

img


Slovenský envirorezort podporuje aktivity, ktorých cieľom je zmierňovanie dôsledkov klimatickej zmeny. Všetky zákony, ktoré envirorezort prijíma, sa klimatickej zmeny týkajú.

 

Prvým čítaním parlamentu už prešla novela zákona o ochrane prírody, pretože naše lesy sú pre klímu zásadné. Novela zakazuje plošnú ťažbu a zároveň dáva skutočné kompetencie štátnym ochranárom.

 

Ďalšou prioritou MŽP je ochrana vôd ako strategickej suroviny. Pre zmenu klímy sa dostupnosť vody stáva čoraz väčšou výzvou. Dôležité bude efektívnejšie využívanie najmä odpadovej vody na zavlažovanie. Už v súčasnosti sú na Slovensku stanovené kritériá pre závlahovú vodu z povrchových vôd, ktoré stanovujú limity, napríklad pre parazity či rôzne baktérie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies