Cenu Alexandra Dubčeka získali Ján Kuciak, Miroslav Žbirka či Volodymyr Zelenskyj

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 06:52 • 2 min
Cenu Alexandra Dubčeka získali Ján Kuciak, Miroslav Žbirka či Volodymyr Zelenskyj

BRATISLAVA - Štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia udelili ôsmim osobnostiam, z nich štyrom in memoriam. Podujatie sa uskutočnilo v nedeľu v historickej budove Slovenského národného divadla (SND).

slovakia

left justify in out

Štátnu cenu Alexandra Dubčeka in memoriam získali investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, spevák Miroslav Žbirka a novinár Eugen Gindl. Dostal ju aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, česká speváčka Marta Kubišová, šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová a historik Ivan Laluha.

 

 

Alexander Dubček bol podľa predsedu vlády Eduarda Hegera politikom dobrej vôle. Jeho ľudskosť ostro kontrastovala s tými, ktorí chceli ovládať spoločnosť pomocou teroru. Stal sa symbolom, na ktorý už totalita nemala dosah, uviedol vo svojom príhovore.

 

Prečítajte si tiežVIDEO: Oscary sú rozdané. Will Smith sa postaral o poriadny rozruch!

 

„Dubček sa stal symbolom nádeje a slobody a dnes v jeho mene oceníme významných ľudí, ktorí dosiahli mimoriadne pracovné výsledky a svojím životným príbehom nám svietia na cestu. My dnes, v ťažkých časoch, keď sa dá ľahko zablúdiť, potrebujeme veľa takéhoto jasného svetla," povedal Heger. Dodal, že každý z ocenených je príkladom toho, aké hodnoty sú v živote dôležité a aké skutky majú zmysel.

 

 

S udelením štátnej ceny Alexandra Dubčeka je spojená finančná odmena vo výške 25-násobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok, v ktorom sa predloží podnet, zaokrúhlený nahor na celé euro.

 

Možno vás zaujme: REPORTÁŽ Hity Elánu už v druhom muzikáli Voda a krv nad vodou. Bude aj tretí?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona