Na rakovinu prsníka by už nemusela zomrieť žiadna žena

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 6:24 • 2 min
Na rakovinu prsníka by už nemusela zomrieť žiadna žena

BRATISLAVA - Diagnózu rakoviny prsníka si ročne na Slovensku vypočuje okolo 3000 žien, tretina z nich sa nikdy nevylieči. Najčastejšie nádorové ochorenie u žien sa však nemusí skončiť fatálne. Kombináciou kvalitného skríningu, včasného záchytu a moderných liečebných postupov vieme tieto čísla zmeniť.

slovakia

left justify in out

Rakovina prsníka tak môže byť pre pacientku chronickým ochorením, s ktorým môže žiť plnohodnotný, zdravý a kvalitný život. A to aj vďaka moderným terapiám určeným na včasné štádium rakoviny prsníka, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

„V Občianskom združení Amazonky spájame ženy všetkých vekových skupín, ktoré sa liečili alebo sa liečia na karcinóm prsníka. Týchto diagnóz, bohužiaľ, pribúda. Rakovina prsníka pritom vôbec nemusí byť smrteľným ochorením. Pri skorom záchyte ju vieme liečiť. Môže sa tak zmeniť na chronické ochorenie a pacientka môže ďalej žiť plnohodnotný život. Je však dôležité, aby ženy vedeli o možnostiach prevencie a aby z nej nemali strach, ani z diagnostiky, ani z liečby,“ hovorí predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová.

 

Karcinóm prsníka diagnostikujú čoraz mladším ženám

 

Výskyt rakoviny prsníka sa celosvetovo zvyšuje, zatiaľ čo v minulosti sa najčastejšie diagnostikovala u žien nad 60 rokov, posledné roky vo zvýšenej miere zasahuje aj ženy v období 25. až 45. roku života.„Úspešnosť liečby závisí od toho, ako ďaleko rakovina pokročila. Kriticky dôležité sú preto prevencia, skríning, včasný záchyt, ale aj znalosť typu karcinómu prsníka. Ak je karcinóm zachytený včas, vieme pacientkam podať liečbu, ktorá im môže zachrániť život, ak je naopak zachytený v pokročilom štádiu, môže byť mimoriadne agresívny a aj samotná liečba je náročnejšia, prípadne obmedzená,“ vysvetľuje onkologička MUDr. Miroslava Malejčíková s tým, že liečebný postup pri včasnom karcinóme prsníka, teda ešte predtým, než sa rakovina rozšíri do okolitých tkanív, je komplexný, pričom môže zahŕňať systémovú liečbu pred chirurgickým zákrokom i po ňom a rádioterapiu. Cieľom tejto liečby je odstrániť rakovinové bunky a zabrániť ich návratu.

 

Až 300 žien ročne zomiera zbytočne

 

Ako však zabezpečiť včasný záchyt onkologického ochorenia u žien? Najúčinnejšou metódou je pravidelné samovyšetrovanie prsníkov a mamografické vyšetrenie. Pravidelná mamografia dokáže ochorenie odhaliť už o tri až päť rokov skôr, než by bolo možné ložisko nahmatať napríklad pri samovyšetrení prsníkov. Štatistiky však ukazujú, že mamografiu absolvuje pravidelne len okolo 30 % slovenských žien. „Nárok na preventívnu mamografiu majú ženy od 40 do 69 rokov, ženy vo veku 20 až 39 rokov majú nárok na ultrasonografiu prsníkov. Len malé percento však tieto služby využíva. Až 300 slovenských žien ročne zbytočne zomiera na rakovinu prsníka, pretože neabsolvovali preventívnu mamografiu. Ženy, u ktorých sa zistí nádor s priemerom menším ako jeden centimeter, majú 90 až 100percentnú šancu na úplné vyliečenie bez nutnosti väčšieho zásahu či chemoterapie,“ uviedla podpredsedníčka predstavenstva VšZP MUDr. Beata Havelková, MPH.

 

Skríningová mamografia vie odhaliť malé ložiská zhubných buniek, ktoré sa ešte nijako neprejavili a zatiaľ ani nevytvorili metastázy. „Pozvánky na mamografiu od zdravotných poisťovní bohužiaľ často končia v koši. V krajinách Európskej únie takýto skríning funguje už desiatky rokov a úmrtnosť medzi 50 až 69-ročnými ženami za posledné roky klesla o 35 %. Ak by ženy mamografiu absolvovali pravidelne, môžeme ich zachrániť oveľa viac,“doplnil MUDr. Andrej Čižmár zo zdravotnej poisťovne Dôvera. Mnohokrát je to však nedostatočná informovanosť a mýty, ktoré ženy od preventívneho vyšetrenia odrádzajú. „Vynechať mamografické vyšetrenie je oveľa nebezpečnejšie, ako podstúpiť ho. Ak žena chodí pravidelne na sonografiu alebo mamografiu, robí pre svoje zdravie veľmi veľa,“ doplnila MUDr. Malejčíková.

 

Liečbu máme, dôležitý je skorý záchyt

 

Na Slovensku vieme liečiť rakovinu prsníka pri jej včasnom záchyte, preto je aj podľa riaditeľaNárodného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve MA. Michala Staňáka, Dr.phil, AKC prevencia podstatná. „Úlohou nášho inštitútu je pri hodnotení liekov pozerať aj na to, ako daná liečba zlepší kvalitu života a dĺžku. Pri skorých štádiách rakoviny prsníka máme na Slovensku plne hradenú liečbu pre pacientky, dôležité je, aby sa ochorenie včas zachytilo. Takáto liečba je, samozrejme, aj menej náročná narozdiel od metastatického prsníka,“ dodal.

 

Rakovina prsníka je najčastejším nádorovým ochorením u žien, celosvetovo si vyžiada ročne viac než 600-tisíc životov. Na Slovensku je úmrtnosť na toto onkologické ochorenie jedna z najvyšších a európsky priemer presahuje o viac ako 20 %. „Prostredníctvom aktivít v OZ Amazonky sa snažíme inšpirovať ženy k tomu, aby sa nebáli absolvovať mamografické vyšetrenie. Na Slovensku máme kvalitné prístroje a ženám vysvetľujeme, že strach z mamografie je neopodstatnený. Rakovina prsníka sa dá vyliečiť, treba ju len zachytiť včas,“uzavrela predsedníčka Občianskeho združenia Amazonky Dominika Kormanová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona