Na pultoch predajní sa objavili ďalšie nebezpečné plastové bábiky

NETKY.SK • 13 September 2015, 11:04 • 2 min
Na pultoch predajní sa objavili ďalšie nebezpečné plastové bábiky

BRATISLAVA - V ponuke obchodov sa opäť objavili nebezpečné hračky pôvodom z Číny. Sú to plastové bábiky, dekoratívny strapec hrozna i vetvičky s listami a čili papričkami. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozornila spotrebiteľov, aby ich odstránili z dosahu detí. Majú právo tovar vrátiť a žiadať naspäť kúpnu cenu.

slovakia

left justify in out

V plastovom materiáli bábiky bolo zistené nadlimitné množstvo ftalátov, ktoré sú klasifikované ako látky poškodzujúce reprodukciu. Súčasťou balenia je plastová hrkálka. Tá sa pri náraze rozdelila na dve časti a vypadli z nej malé guľôčky, ktoré úplne zapadli do valca na malé časti. Hrkálka spolu s uvoľnenými guľôčkami predstavuje pre deti, ktoré zvyknú veci vkladať do úst, riziko zadusenia. Inšpektori SOI na mieste predaj hračiek zakázali. Prípad je ďalej v šetrení až k hospodárskemu subjektu, ktorý je zodpovedný za uvedenie nebezpečného výrobku na trh SR.

 

V ponuke pre spotrebiteľa sa nesmú nachádzať ani také výrobky, ktoré aj napriek tomu, že nie sú potravinami, majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinami. Preto SOI označila za nebezpečný výrobok aj dekoratívny, asi 30 centimetrov dlhý strapec hrozna a tiež vetvičku s listami a čili papričkami. Pri skúškach sa zo strapca oddelili bobule hrozna, ktoré si dieťa môže vložiť do úst a prehltnúť, čím mu hrozí riziko zadusenia. Kontrolovaná osoba výrobok z predaja dobrovoľne stiahla a spotrebiteľov bude informovať aj o možnosti jeho vrátenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies