Na pódiu sa zišlo osemdesiat hráčov z piatich európskych orchestrov

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:13 • 2 min
Na pódiu sa zišlo osemdesiat hráčov z piatich európskych orchestrov

Na pódiu sa zišlo osemdesiat hráčov z piatich európskych orchestrov

slovakia

left justify in out

img

Osemdesiat hráčov z piatich európskych orchestrov sa dnes večer predstavilo žilinskému publiku na pódiu Domu odborov. Spoločne zahrali Šeherezádu Nikolaja Rímskeho Korsakova a výber z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetanu.
Riaditeľ Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina Vladimír Šalaga pre TASR uviedol, že koncert sa neuskutočnil na “domovskom” pódiu orchestra v Dome umenia Fatra z priestorových dôvodov. “Zvolili sme program, ktorý je obzvlášť pre Žilinu veľmi vzácny, keďže tu neexistuje veľký symfonický orchester. Šeherezáda a Má vlast sa v Žiline nikdy nehrali a ani v budúcnosti sa zrejme hrať nebudú. Preto sme využili príležitosť dať dokopy orchester zložený z viacerých iných orchestrov, aby sme mohli tieto diela Žilinčanom predstaviť. Rovnaký program bude vo štvrtok v Zlíne a v piatok v Katoviciach,” informoval Šalaga.
Projekt, v rámci ktorého sa na jednom pódiu stretli hráči Orchestre de Picardie Amiens (Francúzsko), Sliezskej Filharmonie Katowice (Poľsko), RTV Ljubljana (Slovinsko), Filharmónie Bohuslava Martinů Zlín (Česká republika) a ŠKO Žilina považuje Šalaga za užitočný. „S podporou Európskej komisie získavame z prvej ruky skúsenosti od vyspelejších orchestrov alebo orchestrov, ktoré majú trochu iné skúsenosti než my. Navzájom si vieme obohatiť manažmenty o skúsenosti, hráči získavajú poznatky z práce v iných orchestroch. Dnešný koncert je dokladom toho, že sa dá v Európe dobre spolupracovať,” dodal.
Hlavným cieľom je podľa riaditeľa ŠKO Žilina rozvinúť spoluprácu, ktorá by mala pokračovať aj po skončení projektu. “Získať určité skúsenosti vzájomným odovzdávaním informácií ako mal orchester čo najlepšie fungovať. Ako by mali hráči byť schopní cestovať, pretože mobilita je jednou z dôležitých súčastí života hudobníkov a snažíme sa aj o to, aby hudba krajín, ktoré sú do projektu zapojené sa dostala za hranice svojich štátov. Čiže podporujeme vznik nových skladieb, ktoré v rámci projektu uvádzajú všetky orchestre,” uzatvoril Šalaga.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies