FOTO a VIDEO Počasie komplikuje dopravu: Na Orave padli na cestu lavíny, v okolí Popradu je mimoriadna situácia

NETKY.SK • 4 Január 2017, 13:06 • 2 min
FOTO a VIDEO Počasie komplikuje dopravu: Na Orave padli na cestu lavíny, v okolí Popradu je mimoriadna situácia

PÁRNICA - Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

slovakia

left justify in out

"V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor. Vodičov v Žilinskom kraji a najmä v horských oblastiach dnes vyzývame, aby prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky," povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.

 

 

 

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok. Po niekoľkých hodinách sa úsek podarilo sprejazdniť, v čase obeda však vozovku opäť zasypal sneh.

 

Železničná doprava medzi Kraľovanmi a Párnicou je už obnovená

 

img

 

Železničná doprava na Orave v úseku medzi Kraľovanmi a Párnicou je po piatich hodinách paralyzácie opäť obnovená. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sprejazdňovali trať po tom, čo ju dnes ráno zavalila spadnutá lavína. TASR o tom informovala Ivana Popluhárová, zástupkyňa riaditeľky Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR.

 

Zamestnancom ŽSR sa trať podarilo sprejazdniť o 11.30 h. Masy snehu odstraňovali pomocou rušňa s pluhom v náročných poveternostných podmienkach. "Všetky ostatné trate v správe ŽSR sú zjazdné, na 18 úsekoch v rámci Slovenska bol vyhlásený prvý stupeň zimných opatrení, v úseku Liptovská Teplá – Turany je to druhý stupeň," uviedla Popluhárová.

 

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes dopoludnia úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Z tohto dôvodu nebolo možné zabezpečiť pre cestujúcich ani náhradnú autobusovú dopravu. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok.

 

Cesta zo Štrby do Šuňavy je uzatvorená, v okrese Poprad je prvý situačný stupeň

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla TASR informoval, že od 11.00 h je vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

 

"Aktuálne pretrvávajú snehové zrážky, fúka silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádza od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu," uviedol Barilla. Na mnohých úsekoch ciest sa nachádza do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu, v dôsledku silného vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje. "V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory," doplnil.

 

Podľa jeho slov sú najviac postihnuté cesty pri Tatranskej Štrbe, v Poprade smerom na Kvetnicu a Starý Smokovec, od Podbanského v smere do Starého Smokovca, v okolí Mengusoviec, Lučivnej, Mlynice, Spišskej Teplice a v okrese Kežmarok pri Slovenskej Vsi, Lendaku a Veľkej Lomnici. "Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," doplnil Barilla.

 

Podľa Slovenskej správy ciest silné sneženie s dohľadnosťou do 50 m je v obci Pusté Pole v okrese Stará Ľubovňa. Dohľadnosť do 100 m je v obciach Haligovce v okrese Stará Ľubovňa, v meste Spišská Stará Ves, v Popradskom okrese najmä pri obciach Batizovce a Štrba.

 

Donovaly pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 m

Pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 metrov dĺžky horský priechod Donovaly. 

 

V dôsledku silného nárazového vetra sa na cestách v okresoch Brezno tvoria snehové jazyky a záveje. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu.

 

SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

 

Ako sa na stránke ďalej uvádza, v Banskobystrickom kraji, na ceste II/526 hranice okresov Detva/Poltár - Kokava nad Rimavicou sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do jedného centimetra. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok sneh naviaty na vozovky namŕza.

 

Čertovicu opäť pre nákladné vozidlá uzatvorili

Pre sneh na vozovke opäť uzatvorili pre všetku nákladnú dopravu horský priechod Čertovica. Kamióny nad desať metrov už od rána nemôžu ani na horský priechod Donovaly. Informujú o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC) a Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

 

Ako sa píše na stránke SSC, na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

 

Hasiči majú pre dopravné nehody viac výjazdov

Vietor a sneženie, ktoré dnes zasiahli Slovensko, si vyžiadali zvýšený počet zásahov hasičov. Od rána pomáhajú pri dopravných nehodách.

 

"Ich pomoc bola a stále je potrebná najmä v Banskobystrickom kraji, kde sa stalo päť dopravných nehôd. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri štyroch dopravných nehodách. Situáciu v Žilinskom kraji už niekoľko hodín komplikuje veľké množstvo snehu, ktoré spadlo z priľahlého zrázu na štátnu cestu č. I/70," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

 

V Nitrianskom kraji pomáhali hasiči pri troch dopravných nehodách, v Trnavskom kraji pri dvoch a v Bratislavskom a Trenčianskom pri jednej.

 

 

Takto to vyzerá na slovenských cestách:

 

 

 

 

 

Cesta medzi Bytčou a Makovom je pre nebezpečne naklonené stromy uzavretá

Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

 

Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. Polícia žiada vodičov o rešpektovanie pokynov.

 

Sneženie komplikuje dopravu na hornej Nitre, kamióny odstavujú

Husté sneženie zapríčinilo viacero dopravných obmedzení na cestách na území hornej Nitry. Platia najmä pre nákladné autá, ktoré polícia odstavuje.

 

Kamióny neprejdú od 10.00 h cez cestu pri Vyšehradnom, časti obce Nitrianske Pravno (okres Prievidza) smerom na Martin. Pri salaši je ich tam odstavených viacero, pričom policajná hliadka ďalšie zastavuje priamo v Nitrianskom Pravne.

 

Nákladné vozidlá polícia nepúšťa vyše hodiny ani cez cestu I/9 medzi Novákmi a Dolnými Vestenicami v Prievidzskom okrese. Hrozí totiž, že zablokujú spomínaný úsek. Dopravu tam riadia policajti, ktorí touto cestou vyzývajú vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky.

 

Snehovú kalamitu sa snažia odstraňovať aj v Bánovciach nad Bebravou. Spoločnosť Tedos zabezpečuje odhŕňanie snehu prednostne na hlavných cestných ťahoch mestom, popritom jazdia stroje aj v ostatných lokalitách. Firma má k dispozícii tri traktorové zhŕňače a posýpač.

 

Na východe intenzívne sneží, tvoria sa záveje a fúka silný vietor

Podľa dispečera Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jaroslava Štofka sú cesty teraz zjazdné v celom Prešovskom kraji. „Sú prevažne mokré, vo vyšších polohách je posypaná kašovitá vrstva snehu do dvoch až troch centimetrov. Vo vyšších polohách sa v dôsledku nárazového vetra tvoria záveje,“ uviedol.

 

 

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre okres Poprad výstrahu druhého stupňa pre silný vietor, platiť by mala do 16:00. Na hrebeňoch Tatier môže miestami dosiahnuť krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 115 až 130 kilometrov za hodinu. Podľa meteorológov predstavuje takáto rýchlosť zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Silný vietor by mal v okrese pretrvávať až do Troch kráľov. Na silný vietor na hrebeňoch Tatier upozorňujú aj horskí záchranári. „Na túry odporúčame teplé oblečenie, paličky, mačky, poprípade bezpečnostné protišmykové návleky na obuv. Stmievať sa začína už po 16:00,“ informuje Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

 

img

 

Meteorológovia pripomínajú aj tvorbu snehových jazykov a závejov v Popradskom okrese, výstraha prvého stupňa platí do polnoci 7. januára. Zároveň upozorňujú na nízke teploty. V nasledujúcich dňoch by v okrese mohli dosiahnuť minimálnu teplotu mínus 15 až mínus 16 stupňov Celzia. V dňoch 6. a 7. januára by mala ešte klesnúť. 

 

img
 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies