Na obežnú dráhu umiestnili ďalšie dve družice systému Galileo

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 08:18 • 2 min
Na obežnú dráhu umiestnili ďalšie dve družice systému Galileo

KOUROU/PARÍŽ - Z európskeho kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane odštartovala v piatok večer ruská raketa Sojuz s dvoma ďalšími družicami európskeho navigačného systému Galileo. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku spoločnosť Arianespace.

slovakia

left justify in out

Štart prebehol úspešne a siedmu a ôsmu družicu systému sa následne podarilo umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme. Do konca roku sú naplánované ešte dva podobné misie. Išlo o prvý štart družíc Galilea od nie celkom vydareného pokusu z vlaňajšieho augusta, keď dve vyslané družice síce odštartovali, ale nedosiahli predpokladané obežné dráhy. Náprava tohto stavu stála niekoľko miliónov eur.

 

Celý navigačný systém Galileo má pozostávať z 30 satelitov. Na troch obežných dráhach bude rozmiestnených po deväť družíc. Zvyšné tri satelity - obiehajúce okolo Zeme - budú rezervné pre prípad, že by niektorý zo satelitov postihla porucha.

 

Podľa predpokladov Európskej vesmírnej agentúry (ESA) má systém Galileo - za pomoci 30 družíc - poskytovať oveľa vyššiu presnosť určovania polohy než americký systém GPS. Plne funkčný má byť do roku 2020.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies