Na Novom zámku predstavia knihu Eliáša Pod zástavou Marsa

NETKY.SK • 21 September 2016, 15:04 • 2 min
Na Novom zámku predstavia knihu Eliáša Pod zástavou Marsa

BANSKÁ ŠTIAVNICA - V duchu spoznávania protitureckých bojov sa ponesie večer na Novom zámku spojený s prehliadkou a prezentáciou knihy Miroslava Eliáša Pod zástavou Marsa. Podujatie sa uskutoční v piatok 30. septembra o 18.00 h na Novom zámku.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea, kniha prináša životný príbeh slávneho protitureckého bojovníka Šimona Forgáča, ktorý svoj život prežil v rušnom 16. storočí, poznačenom osmansko-tureckou expanziou. S jeho menom sú spojené miesta ako Gýmeš, Temešvár, Lippa, Oradea či Šurany. Počas doby pôsobenia vo funkcii kapitána Preddunajska bola dostavaná novozámocká pevnosť i banskoštiavnický Nový zámok.

 

Nový zámok, jeden zo symbolov mesta, bol postavený ako časť mestského opevnenia, neskôr sídlo strážnej služby - "živé hodiny". V súčasnosti sa v ňom nachádza expozícia Slovensko v období tureckej expanzie, ktorá dokumentuje vojenskú situáciu, výzbroj protitureckých pevností, zbrane uhorského a tureckého vojska, maľované strelecké terče či obrazy členov rodiny Koháryovcov, ktorá sa významne zapojila do bojov proti Turkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies