Snowden dostal v Rusku povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu

NETKY.SK • 23 Október 2020, 14:54 • 2 min
Snowden dostal v Rusku povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu

MOSKVA - Bývalému zamestnancovi NSA Edwardovi Snowdenovi bolo v Rusku udelené povolenie na pobyt na neobmedzený čas. O získaní ruského občianstva zatiaľ neuvažuje.

slovakia

left justify in out

Bývalý zamestnanec americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden dostal v Rusku povolenie na pobyt na neobmedzený čas. Oznámil to jeho právnik Anatolij Kučerena.

 

"Platnosť jeho (ruského) povolenia na pobyt vypršala a požiadali sme o jeho predĺženie," uviedol Kučerena.

 

Dodal, že v dôsledku pandémie bol tento proces dlhší ako obvykle. Hneď, ako sa v Rusku skončil režim samoizolácie, Snowden požiadal o obnovenie povolenia.

 

img

 

Povolenie na pobyt v Rusku s trojročnou platnosťou získal 1. augusta 2014, neskôr mu ho predĺžili o ďalšie tri roky. V júni tohto roku Snowden požiadal o ďalšie predĺženie.

 

Súvisiaci článok: Snowden je ochotný zaplatiť vláde USA viac ako 5 miliónov dolárov

 

Od 1. novembra 2019 v Rusku je cudzincom umožnené získať neobmedzené povolenie na pobyt. Predtým sa muselo obnovovať každých päť rokov.

 

Američan sa udomácnil v Rusku

Snowdenov právnik predtým ruským médiám povedal, že bývalý zamestnanec NSA sa nechystá opustiť Rusko. Ale tiež uviedol, že Snowden zatiaľ neuvažuje podať žiadosť o ruské občianstvo.

 

"Edward, dalo by sa povedať, sa udomácnil v našej krajine, má rodinu, žije tu so svojou manželkou, má prácu, všetko je s ním v poriadku," povedal Kučerena.

 

Snowden ušiel z USA v roku 2013, keď zverejnil tajné informácie o metódach elektronického sledovania používaných americkými tajnými službami zahŕňajúcich aj odpočúvanie zahraničných politikov. V snahe utiecť pred stíhaním požiadal o azyl niekoľko krajín.

 

img

 

Doma v Spojených štátoch amerických je Snowden obvinený z porušenia dvoch článkov zákona o špionáži. Za každý z týchto bodov mu hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

 

Úradníci americkej administratívy opakovane vyhlásili, že Snowdena považujú za zradcu a nemajú v úmysle mu odpustiť, pretože vážne poškodil záujmy národnej bezpečnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Po filme je tu aj tlačená verzia, Edward Snowden vydáva knihu!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies