Rok 2021 v znamení lúčení. Ktorí športovci sa pobrali do dôchodku?

NETKY.SK • 27 December 2021, 07:00 • 2 min
Rok 2021 v znamení lúčení. Ktorí športovci sa pobrali do dôchodku?

Svet športu býva neľútostný a častokrát si vyberie daň v podobe zranení či iných problémov. Atléti musia podávať stopercentné výkony, ktoré sa nachádzajú pod drobnohľadom verejnosti a každé zaváhanie môže spôsobiť koniec sna. Život športovcov je síce intenzívny, ale krátky, najmä v porovnaní s inými profesiami. Aj tento rok sme sa teda rozlúčili s niekoľkými velikánmi, ktorí sa zapíšu do histórie.

slovakia

left justify in out

Wayne Rooney

 

Spomínate si, ako sa v drese Evertonu dral na výslnie mladý Wayne Rooney? Zlatý chlapec anglického futbalu má dnes už 36 rokov a v januári 2021 sa rozhodol ukončiť kariéru, počas ktorej získal tituly v Premier League, Lige majstrov a Európskej lige. A zatiaľ čo mnoho športovcov ani len netuší, čo bude na dôchodku robiť, Rooney sa rozhodol venovať trénerskému remeslu. Po oficiálnom konci kariéry vymenil pozíciu hrajúceho kouča za post lodivoda v druholigovom Derby County, kde pôsobí aj v súčasnosti.

 

 

Khabib Nurmagomedov

 

Dagestanský orol dal tento rok definitívnu bodku za svojou bohatou kariérou, koniec ktorej avizoval už v roku 2020. Dôvodom, prečo sa jeden z najlepších bojovníkov histórie UFC rozhodol opustiť klietku, bol fakt, že po smrti otca a trénera v jednej osobe sľúbil svojej matke, že bez jeho podpory bojovať nebude. Aj napriek vábeniu zo strany prezidenta Danu Whitea sa najdlhšie panujúci šampión v ľahkej váhe rozhodol dodržať slovo a rozlúčil sa neporazený. Nurmagomedov sa po konci kariéry rozhodol presedlať na futbal, navyše sa venuje funkcii promotéra v organizácii Eagle Fighting Championship.

 

 

Arjen Robben

 

„Za sebou“ to má aj jeden z najvýraznejších futbalistov uplynulej dekády, známy povestnou kľučkou do strany. Dlhoročný holandský reprezentant Arjen Robben v uplynulej sezóne bojoval so zraneniami, kvôli ktorým odohral v Groningene len šesť zápasov. V lete sa preto rozhodol zavesiť kopačky na klinec, tentokrát definitívne, pretože kariéru pôvodne ukončil už v roku 2019. Niekdajšia opora Bayernu Mníchov, Chelsea či Realu Madrid za sebou nechala nezmazateľnú stopu, ktorá ju radí k ozajstným legendám.

 

 

Henrik Lundqvist

 

S ikonou sa rozlúčil aj švédsky hokej. Gólman Henrik Lundqvist hájil dlhých pätnásť rokov farby New Yorku Rangers a hoci sa mu nikdy nepodarilo získať Stanley Cup, pre fanúšikov bol skutočnou legendou. V drese troch koruniek ovládol v roku 2006 olympiádu v Turíne a so svojimi spoluhráčmi priviezol domov zlaté medaily. Lundqvist naposledy podpísal kontrakt s Washingtonom Capitals, v decembri minulého roka však oznámil, že zmešká nasledujúcu sezónu kvôli problémom so srdcom, ktoré si vyžiadajú operačný zákrok. Napokon sa rozhodol ukončiť kariéru.

 

 

Mario Mandžukič

 

V roku 2021 sme sa rozlúčili aj s jedným zo symbolov úspešnej éry chorvátskeho futbalu. Mario Mandžukič si najskôr urobil meno v nemeckej Bundeslige a po anabázach vo Wolfsburgu a Bayerne Mníchov zamieril do Atlética Madrid, kde strelil v jednej sezóne 26 gólov. Následne prestúpil do turínskeho Juventusu. Práve pôsobenie v Turíne sa pre neho stalo osudovým, keďže sa stal dôležitou postavou starej dámy na ceste za štyrmi titulmi v Serii A. Chorvátsky snajper patril ku koňom trénera Massimiliana Allegriho a zahral si aj vo finále Ligy majstrov. V roku 2018 sa stal chorvátskym národným hrdinom, keď v semifinále svetového šampionátu v Rusku rozhodol gólom o víťazstve nad Anglickom, ktorý Chorvátov poslal do finále proti Francúzsku.

 

 

Kimi Räikkönen

 

Jeden z najobľúbenejších pilotov súčasnej F1 sa vo svojich 42 rokoch rozhodol, že ukončí svoju dlhoročnú kariéru plnú úspechov a pamätných momentov. Räikkönen je majster sveta z legendárneho roku 2007, v ktorom získal titul až v poslednom preteku na brazílskom Interlagose. V F1 odjazil 345 veľkých cien, vyhral 21 z nich a získal 18 pole positions.

 

 

Valentino Rossi

 

Najznámejšia ikona dvojkolesového motošportu odjazdila v novembri svoj posledný pretek vo svojej fenomenálnej 26-ročnej kariére. Deväťnásobný majster sveta Valentino Rossi vo svojich záverečných pretekoch obsadil 10. miesto a nádherne sa rozlúčil s kolotočom MotoGP, ktorý podľa odborníkov a verejnosti už bez neho nebude nikdy ako predtým.

 

 

Sergio Agüero

 

Argentínsky kanonier Sergio Agüero hral ešte v novembri futbal, následne sa však u neho objavila srdcová arytmia a nová posila Barcelony sa ocitla v rukách lekárov, ktorí niekdajšiemu hráčovi Manchesteru City odporučili ukončiť kariéru.

 

 

Odchody našich legiend

 

Novú životnú etapu odštartovali aj niektorí slovenskí športovci. Letná olympiáda v Tokiu bola poslednou pre olympijského víťaza z Ria de Janeiro 2016 a majstra sveta z Pekingu 2015 v chôdzi na 50 km Mateja Tótha. Rodák z Nitry však na šport nezanevrel, pretože sa stal riaditeľom Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica.

 

Septembrové MS vo vodnom slalome v Čunove boli posledné pre Janu Dukátovú. S vodou sa rozlúčili aj deblkanoisti Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorí chcú jazdiť už len pre zábavu, ako aj Ladislav a Peter Škantárovci. Tí pôsobia ako funkcionári v Športovom centre polície (ŠCP), pričom Peter je zároveň trénerom Mateja Beňuša.

 

 

V novembri oficiálne uzavrel svoju bohatú kariéru hokejista Marián Gáborík, ktorý od 2017/2018 súťažne nehral. Najlepší strelec histórie Minnesoty Wild sa v roku 2014 v drese Los Angeles Kings tešil zo zisku prestížneho Stanley Cupu, v NHL si zahral aj za Ottawu Senators a Columbus Blue Jackets.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona