Na košickom letisku bude školiace centrum, budú vzdelávať pilotov vrtuľníkov z celého sveta

NETKY.SK • 20 Október 2017, 09:42 • 2 min
Na košickom letisku bude školiace centrum, budú vzdelávať pilotov vrtuľníkov z celého sveta

KOŠICE – V Košiciach sa budú vzdelávať piloti vrtuľníkov. Školiace centrum bude pôsobiť priamo na medzinárodnom letisku. Za projektom je slovenská spoločnosť MSM GROUP v spolupráci s českou firmou European Air Services. Slovak Training Academy (STA) začne fungovať od decembra.

slovakia

left justify in out

Pre školenia bude využívať aj štyri vlastné americké vrtuľníky Black Hawk. Výstavba STA vrátane nákupu vrtuľníkov stála niekoľko desiatok miliónov eur a zrealizovala sa bez akejkoľvek pomoci štátu. 


„Unikátne doškoľovacie stredisko bude slúžiť pre pilotov vrtuľníkov. Študenti z celého sveta budú mať k dispozícii spolu 15 vrtuľníkov, vrátane štyroch amerických Sikorsky UH-60 Black Hawk, ako aj špeciálny simulátor.

„Výučba bude v zmysle európskej legislatívy. Sme radi, že môžeme zabezpečovať teoretickú výučbu pre projekt STA. Aj vďaka tomuto projektu môžeme pokračovať v dlhoročnej tradícii vzdelávania leteckého personálu v Košiciach,“
povedal Stanislav Szabo, dekan Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorá na projekte spolupracuje.

Hoci Ministerstvo obrany SR na tomto projekte neparticipuje, riaditeľ STA Juraj Lauš plánuje v blízkej budúcnosti ponúknuť možnosť využitia školiaceho strediska aj slovenskej armáde. Naši vojaci totiž absolvovali doteraz školenia vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl.

„Budeme radi, ak ministerstvo obrany využije našu ponuku. Je to veľký projekt, ktorý ocenili aj naši partneri v zahraničí. Sme hrdí na to, že budeme v rámci Európy jediným civilným prevádzkovateľom vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk a že sa nám projekt podarilo realizovať,“ povedal Lauš.

Vznik školiaceho strediska Slovak Training Academy víta aj medzinárodné letisko v Košiciach. „V hre o tento projekt bolo viacero regiónov, preto sme veľmi radi, že naša infraštruktúra bude využitá aj na takéto účely. Je to ďalší dielik do mozaiky, v rámci ktorej rozvíjame Košice ako modernú metropolu letectva na východnom Slovensku,” povedal Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies