Príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti sa od augusta zvýši

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 08:13 • 2 min
Príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti sa od augusta zvýši

BRATISLAVA - Od začiatku augusta tohto roka sa má zvýšiť suma jednorazového príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je výška tohto príspevku 5,53-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, čo je aktuálne 542,40 eura, od ôsmeho mesiaca tohto roka má stúpnuť na úroveň príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa, teda na 829,60 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorý do parlamentu predložila skupina koaličných poslancov. „Cieľom je zrovnoprávniť výšku príspevkov, keďže pri oboch príspevkoch je ich účelom podporiť zabezpečenie základného vybavenia dieťaťa, ktoré príde do rodiny," uviedli poslanci.

 

img


Novelou zákona sa má upraviť jedna z podmienok nároku na jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. V súčasnosti platí, že v čase zverenia do náhradnej starostlivosti na základe neodkladného opatrenia, alebo zverenia do predosvojiteľskej starostlivosti by dieťa malo byť mladšie ako šesť mesiacov. V praxi je to podľa poslancov vzhľadom na čas trvania súdnych konaní nesplniteľná podmienka. „Ak táto podmienka nie je splnená, oprávnená osoba nárok na príspevok nemá," upozornili. Podľa predloženej novely zákona preto bude stačiť, aby dieťa bolo mladšie ako šesť mesiacov v čase podania návrhu na zverenie do náhradnej starostlivosti.

 

Podobný článok: Zavedie Slovensko jednorazový a mesačný pandemický príspevok na dieťa?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona