Na tlačovú besedu Generálnej prokuratúry nepustili Denník N, SME ani Aktuality

NETKY.SK • 2 September 2021, 16:50 • 2 min
Na tlačovú besedu Generálnej prokuratúry nepustili Denník N, SME ani Aktuality

BRATISLAVA - Redaktorky nepozvaných médií uviedli na Instagrame relatívny dôvod, prečo ich nevpustili dnu. Neskôr to potvrdil aj hovorca Generálnej prokuratúry i samotný Žilinka.

slovakia

left justify in out

Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry, povedal Denníku N, že na túto besedu nie je denník pozvaný. Redaktorky menovaných médií neskôr uviedli na sociálnej sieti, že ich na ňu nepustili údajne pre nedostatok miesta. Na tlačovej besede to neskôr povedal aj samotný generálny prokurátor.

 

img

 

Dnes bola na 14:00 zvolaná tlačová beseda Generálnej prokuratúry, no pozvali na ňu len vybrané médiá. Nebol pozvaný ani portál Denník Sme či Aktuality. Informoval o tom Denník N, ktorý sa o besede taktiež dozvedel len náhodou.

 

img

 

Podľa Miroslavy Kernovej z portálu O médiách je tento postup neobvyklý. „Generálna prokuratúra nie je súkromná firma, ktorá si vyberá, ktorému médiu odpovie a ktorému nie. Štátna inštitúcia by mala zabezpečiť rovnaký prístup k informáciám všetkým spravodajským médiám.“

 

K danej situácii sa vyjadrili aj niektorí politici

 

 

„Skúšam loviť v pamäti, ale takéto niečo si ani Dobroslav Trnka nedovolil, však?“ napísal Ondrej Dostál. Podľa neho Maroš Žilinka práve svojou tlačovou besedou, na ktorú odmietol vpustiť novinárov z Denníka N, SME a Aktualít, bezočivo porušil tlačový zákon.

 

Prečítajte si: Maroš Žilinka odmieta tvrdenie, že zariadil zrušenie obvinenia voči Pčolinskému

 

Poslanec Šeliga sa spýtal: „Sme na zasadnutí KSČ v roku 1973?“ Podľa poslanca je to veľmi zlý signál pre verejnosť. 

 

 

Kristián Čekovský z OĽaNO sa domnieva, že prokurátor sa vyhýba konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. „Ako chce Generálna prokuratúra budovať dôveru občanov, keď generálny prokurátor namiesto toho, aby čelil otázkam, nechá novinárky sedieť na obrubníku priľahlej ulice a namiesto sľubovanej transparentnosti ukazuje len aroganciu moci?“ citoval Čekovského Denník N.

 

Podľa predsedu mediálneho výboru parlamentu je rovnako dôležité upozorniť aj na možné porušenie tlačového zákona, podľa ktorého musia orgány verejnej moci pristupovať k novinárom na základe rovnosti. Čekovský aj preto žiada Žilinku, aby sa novinárkam ospravedlnil a prehodnotil svoj prístup k novinárom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies