Na koho útočia Američania v Sýrii? Pri útoku vedenom USA zahynuli traja vládni vojaci

NETKY.SK • 7 December 2015, 19:10 • 2 min
Na koho útočia Američania v Sýrii? Pri útoku vedenom USA zahynuli traja vládni vojaci

BEJRÚT - Pri nálete, ktorý zrejme uskutočnili stroje koalície pod velením USA, zahynuli dnes traja príslušníci sýrskej armády v provincii Dajr az-Zaur vo východnej čati Sýrie prevažne pod kontrolou extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Vláda v Damasku tento incident označila za akt agresie, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), ktoré monitoruje situáciu v krajine. Nálet potvrdil nemenovaný zdroj z prostredia sýrskej vlády s tým, že pri ňom zomreli tri osoby a bolo zničených niekoľko vozidiel.

 

Reuters v tejto súvislosti napísal, že ide o prvý prípad od začatia ofenzívy koaličných vojsk západných štátov proti IS v Sýrii, keď sa terčom ich bombardovania stali jednotky sýrskej vlády.

 

Lietadlá vypálili v nedeľu večer na vojenský tábor deväť rakiet, spresnilo sýrske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení odvysielanom dnes v sýrskej štátnej televízii. Ide o prvý prípad od začatia ofenzívy koaličných vojsk západných štátov proti IS v Sýrii, keď sa terčom ich bombardovania stali jednotky sýrskej vlády.

 

 

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes uviedlo, že nálet pripisovaný americkým lietadlám, zničil časť vojenskej základne neďaleko mesta Ajjaš v západnej časti provincie Dajr az-Zaur, ktorej veľkú časť ovládajú militanti IS. Podľa SOHR si nálet vyžiadal štyri obete na životoch. SOHR podľa DPA jednoznačne vylučuje, že by nálet na tábor vládnej armády podnikli ruské lietadlá, ktoré od 30. septembra sýrskej armáde poskytujú podporu pri jej ofenzíve proti IS a ďalším radikálnym povstaleckým zoskupeniam.

 

img

 

Islamisti po obsadení východných častí Sýrie výrazne profitujú z predaja ropných produktov pochádzajúcich zo zhabaných priemyselných prevádzok. V provincii Dajr az-Zaur, kde sa tiež nachádzajú ropné vrty, islamisti kontrolujú jej stred, zatiaľ čo vládna armáda priľahlé územia, ako aj západný breh rieky Eufrat. Koalícia pod velením USA začala vzdušné útoky v Sýrii a Iraku v roku 2014 po tom, ako militanti obsadili rozľahlé územia oboch krajín. Ťaženie zintenzívnili nedávne teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásil IS.

 

Mocnosti okrem toho zintenzívnili aj diplomatické snahy, ktorých cieľom je nájsť politické riešenia konfliktu v Sýrii, ktorý trvá už piaty rok. Saudská Arábia bude od utorka hostiteľom schôdzky predstaviteľov umiernenej sýrskej opozície, ktorí sa chcú pokúsiť o zosúladenie svojich postojov a vytvorenie spoločnej delegácie. Tá by potom mohla zastupovať túto časť opozície na rokovaniach so zástupcami sýrskej vlády. DPA pripomína, že umiernená sýrska opozícia je roztrieštená a oslabená, čo vytvára živnú pôdu pre šírenie vplyvu džihádistov - najmä IS - v tejto krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies