Na javisku Činohry SND po prvý raz ožije slávny román Malé ženy

NETKY.SK • 10 Jún 2023, 15:30 • 2 min
Na javisku Činohry SND po prvý raz ožije slávny román Malé ženy

Bratislava - Na javisku Činohry Slovenského národného divadla (SND) prvýkrát ožije slávny román Louisy May Alcottovej Malé ženy. Premiéru rovnomennej inscenácie v réžii Mariána Amslera, ktorý sa postaral aj o dramatizáciu diela, chystá naša prvá scéna na sobotu 10. júna. "Hľadali sme titul v tejto sezóne, ktorý nebude primárne komédiou, ale rodinným spoločným dielom, na ktoré je možné pozvať celú rodinu pospolu, niečo čo bude ľudí zjednocovať," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová k voľbe literárnej klasiky, príbehu o štyroch sestrách objavujúcich svoju individualitu, ale aj stropy možností spoločenských zvyklostí a očakávaní, po ktorom čitatelia siahajú viac než 150 rokov.

slovakia

left justify in out

"Malé ženy je presne to, čo dokáže priniesť druh pozitívneho módu, rozpravu o tom, aká je ľudskosť, harmónia a porozumenie dôležité, presne tak ako funguje táto Marchovská rodina, že je to niečo dôležité, možno až chýbajúce v spoločnosti," dodala Kičiňová k divadelnej novinke rodinného typu, v ktorej režisér opäť pracoval "s veľkým ansámblom a javiskom, so silným výtvarným a vizuálnym gestom". Dramaturgička Darina Abrahámová potvrdila, že Činohra SND chcela po experimentálnejších tituloch uzavrieť sezónu dielom, ktoré bude komunikatívne a zrozumiteľné. "Zároveň z pohľadu estetického je to niečo nové. Amsler má už vyhranený režijný rukopis, čo potvrdil v inscenáciách Fanny a Alexander, Vojna a mier, Jana Eyrová, má veľmi blízko presne k tomuto typu literatúry," poznamenala s tým, že Amslerova adaptácia Malých žien vychádza aj z pokračovania románu Dobré manželky. "Prvotnou inšpiráciou na zaradenie do dramaturgického repertoáru bolo, že som si náhodou pozrela film, očaril ma svojimi novými témami a modernosťou," priznala dramaturgička. Po prečítaní pôvodnej predlohy našla v literárnom diele vydanom v roku 1868 styčné plochy so súčasnosťou - kontext vojny, covidu, v románe je to šarlach a iné choroby. "A potom tu máme kontext roztvárajúcich sa sociálnych nožničiek, veľa sa tam rozpráva o tom, akú to má hodnotu byť chudobný. Nad tým všetkým je univerzálny, veľmi neformálny kresťanský silný tón," opísala dramaturgička. "Je veľkou úľavou, že tvorivým neformálnym a inteligentným spôsobom sa tento titul a jeho obsah hlási k ukotvenosti, harmónii, ktorá nie je lacná, formálna, ale ktorá je možná," konštatovala Abrahámová. V inscenácii účinkujú Barbora Andrešičová, Petra Vajdová, Jana Kovalčíková, Anna Mária Janeková (poslucháčka VŠMU). Ďalej hrajú Richard Autner, Jakub Rybárik, David Uzsák (ako hosť), Jana Oľhová, Ján Gallovič, Martin Huba, Božidara Turzonovová, Zuzana Kocúriková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies