Do projektu Hodina Zeme sa zapojí aj Národná banka Slovenska. Jej spotreba energií klesla o výrazné percento

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 18:00 • 2 min
Do projektu Hodina Zeme sa zapojí aj Národná banka Slovenska. Jej spotreba energií klesla o výrazné percento

Národná banka Slovenska sa v sobotu 23. marca 2024 už po štrnásty krát zapojí do celosvetového projektu Hodina Zeme. Budova ústredia NBS v Bratislave a Mestský hrad v Kremnici sa ponoria do tmy v rovnakom čase ako ostatné významné budovy a historické pamiatky sveta, a to od 20.30 h do 21.30 h.

slovakia

left justify in out

Spotreba energií prispieva ku klimatickým zmenám a svetelné znečistenie škodí nielen nočným tvorom, ale aj nášmu plnohodnotnému spánku. Na tieto a ďalšie environmentálne problémy upozorňuje celosvetová kampaň Hodina Zeme. Na Slovensku aj vo svete je kampaň pod záštitou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorý roky upozorňuje na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie životného prostredia a vymieranie druhov.

Uhlíková stopa odzrkadľuje náš vplyv na klimatickú zmenu. Tiež nepriamo poukazuje na spotrebu energií, ktorá sa podstatne podieľa na vypúšťaní emisií oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov do atmosféry.

V Národnej banke Slovenska sa venujú aj kvantifikácii uhlíkovej stopy ich prevádzky a činnosti a postupne sa snažia o jej zníženie. Energie v prípade budovy ústredia tvoria až 78 % meraných emisií NBS (2022).

Spotreba energií na jedného zamestnanca ústredia dosiahla v roku 2023 13 110 kWh, medziročne poklesla o 8% a v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 až o 23 %.

Posledné roky sa im darí prirodzene znižovať spotrebu z dôvodu vyšších priemerných teplôt najmä v zimnom období. Nemalú úlohu zohrala aj pandemická situácia a zvýšenie času práce z domu, ktoré zostalo. Vymenili približne 1 900 ks pôvodných svietidiel za novú LED technológiu s priemernou úsporou 70 %, znížili aj intenzitu modrého nasvietenia budovy po 22.00 h a tiež počet poschodí so svietením. Interval svietenia v kanceláriách po odchode sa skrátil z 15 na 10 minút. V najbližších rokoch je tiež plánovaná modernizácia energetickej infraštruktúry vrátane inštalácie fotovoltiky, čo prinesie ďalšie úspory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Národná banka Slovenska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies