Na Islande opäť masovo uhynuli ryby

NETKY.SK • 7 Február 2013, 07:47 • 2 min
Na Islande opäť masovo uhynuli ryby

Na Islande opäť masovo uhynuli ryby

slovakia

left justify in out

imgNedostatok kyslíka v plytkých vodách islandských fjordov sa stal hlavnou príčinou úhynu desiatok tisíc ton sleďovitých rýb, čo je približne celoročné množstvo tohto druhu vylovené v tamojších vodách. Konštatovali to dnes islandskí vedci.

K úhynu, už druhému počas tohtoročnej zimy, došlo tento týždeň vo fjorde Kolgrafafjordur. Informácia vyvolala na Islande diskusiu o udržateľnosti zdrojov pre islandský rybolov.

Denník Morgunbladid odhadol hodnotu uhynutých rýb na približne 6,7 milióna eur. Množstvo rýb, ktoré našli mŕtve plytkých vodách v decembri, bolo ešte o niečo väčšie ako minulotýždňových 10.000 ton.

Islandské ministerstvo hospodárstvo vyčlenilo mimoriadne financie z rozpočtu na sledovanie oblasti s cieľom zabrániť opakovaniu situácie. Niektorí aktivisti podľa agentúry AP vidia príčinu v množstve stavebných projektov, ktoré sa v regióne realizovali v ostatných rokoch.

Do odstraňovania uhynutých rýb, ktoré môžu byť využité ako potrava pre niektoré zvieratá, sa zapojili školáci a dobrovoľníci. Zisk z predaja poputuje na rozvoj miestnych škôl, napísali islandské médiá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies