Na hrob vojaka O. Baláža vysypali v Kragujevaci hlinu z rodnej zeme

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 16:20 • 2 min
Na hrob vojaka O. Baláža vysypali v Kragujevaci hlinu z rodnej zeme

ŽILINA – Hlinu z rodnej zeme vysypali v piatok (8.6.) v srbskom Kragujevci vojnoví veteráni na hrob vojaka Ondreja Baláža z Považského Chlmca. Urobili tak presne 100 rokov od popravy slovenských vojakov, ktorí stáli za vzburou v rakúsko-uhorskej armáde počas prvej svetovej vojny v Kragujevci. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

slovakia

left justify in out

Únia vojnových veteránov Slovenskej republiky - Klub Žilina-Martin sa podľa nej podujala zorganizovať pietny akt vysypaním hliny z rodných miest popravených vojakov zo Slovenska na ich hroby v Kragujevci. "Viceprimátor Patrik Groma s poslancami žilinského mestského zastupiteľstva Emíliou Talafovou a Jánom Pažickým odobrali symbolickú hlinu z parku v Žiline - Považskom Chlmci, a tú vojnoví veteráni priviezli do Srbska," doplnila Zigová.

 

"Nesmieme zabúdať na našich hrdinov. Som rád, že klub vojnových veteránov prišiel s takouto iniciatívou a my sme si mohli uctiť pamiatku nášho rodáka," uviedol zástupca primátora Žiliny Groma s tým, že mesto pripravuje popravenému vojakovi Balážovi i osadenie pamätnej tabule v jeho rodnom Považskom Chlmci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies