Na horách sa oteplilo, je veľká teplotná inverzia

NETKY.SK • 4 December 2015, 10:17 • 2 min
Na horách sa oteplilo, je veľká teplotná inverzia

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá nad hranicou 1900 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"V ostatných pohoriach je od nadmorskej výšky približne 1300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. V priebehu dňa sa pri oteplení na slnkom osvietených svahoch očakáva výskyt menších lavín z mokrého snehu," uviedol. Za poslednú periódu sneženia napadlo vo vysokých polohách nad 1500 metrov od 15 do 60 centimetrov nového snehu, ktorý bol vplyvom veľmi silného vetra nerovnomerne rozmiestený. Na záveterných svahoch je nafúkané väčšie množstvo snehu, miestami aj 100 centimetrov.

 

Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných až východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená. Na takýchto miestach sa vyskytujú vetrom vyfúkané dosky alebo vankúše. Na týchto svahoch je možné spontánne uvoľnenie malých lavín alebo splazov.

 

Dnes ráno bolo na horách väčšinou jasno, miestami polojasno, v nižších a stredných polohách hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 4 do plus 7 stupňov Celzia. "Je veľká teplotná inverzia, najteplejšie je vo Vysokých Tatrách," priblížil Lizuch. Fúkal mierny až čerstvý, prevažne severozápadný vietor, vo Fatrách južný, s rýchlosťou do 30 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín len v najvyšších polohách Vysokých Tatier a Nízkych Tatier pripadol poprašok nového snehu. V nižších a stredných polohách je sneh vlhký až mokrý, vo vyšších polohách, približne nad 2000 metrov je suchý a doskovitý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies