Na horách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 30 Január 2017, 09:19 • 2 min
Na horách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom prostredí našich hôr pretrváva v poludňajších a popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, s výnimkou Nízkych Tatier a Fatier, kde je malé lavínové nebezpečenstvo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Slnečné počasie na horách bez zrážok spôsobilo rannú stabilizáciu snehovej pokrývky predovšetkým na slnečných južných svahoch. Táto situácia sa však rapídne mení počas poludnia a popoludní, kedy sa sneh výrazne premočí a môže spôsobiť uvoľnenie splazov z tepla ako aj základových lavín. Nebezpečenstvo platí hlavne v stredných a vysokých slnečných polohách juhovýchodne, južne, juhozápadne a západne orientovaných svahoch. Lavínové nebezpečenstvo počas poludnia stúpa, k večeru a zrána klesá.


Ráno bolo na horách jasno viditeľnosťou až do 100 km, fúkal južný vietor. Pretrváva stabilné inverzné počasie s nízkymi rannými teplotami v ústiach dolín -18°C a vyššími teplotami na vrcholkoch hôr -3°C. Za uplynulých 24 hodín nepripadol nový sneh a pretrvával slabý vietor prevažne južných smerov. Výška snehovej pokrývky je v Nízkych Tatrách a Fatrách podpriemerná. V ostatných pohoriach je sneh na hrebeňoch hôr vyfúkaný, uložený v kotloch a žľaboch. Najviac snehu je v pásme kosodreviny a v lese, kam bola väčšina snehu sfúkaná počas predchádzajúcich snežení. Po otepleniach a chladných nociach je sneh vo všetkých polohách nosný, zmrznutý, ráno veľmi tvrdý. Na južných, juhozápadných a juhovýchodných svahoch sa však počas poludnia a popoludnia vplyvom kladných teplôt a slnečného žiarenia premočí a stáva sa nestabilným. V najvyšších polohách a na severných svahoch je sneh sfúkaný na ľadovú vrstvu, nižšie je vytvorená kôra alebo je sneh premrznutý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies