Na francúzskych zámorských územiach prebieha druhé kolo parlamentných volieb

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 13:44 • 2 min
Na francúzskych zámorských územiach prebieha druhé kolo parlamentných volieb

PARÍŽ - Druhé kolo francúzskych parlamentných volieb sa dnes začalo vo Francúzskej Guyane, v Guadeloupe, na Martiniku a v ďalších francúzskych zámorských územiach v Latinskej Amerike a Karibiku.

slovakia

left justify in out

Veľkú väčšinu hlasov v druhom kole volieb, ktoré sa v európskom Francúzsku začne v nedeľu, dostane podľa očakávania Republika v pohybe (LREM), strana prezidenta Emmanuela Macrona zvoleného do úradu v máji.

 

Macronova centristická strana LREM a spojenci podľa prieskumov verejnej mienky získajú najmenej 400 z 577 kresiel v Národnom zhromaždení. V prvom kole parlamentných volieb minulú nedeľu 11. júna dostali 32,3 percenta hlasov voličov.

Táto väčšina umožní Macronovi získať potvrdenie jeho vládnej zostavy, na čele s premiérom Édouardom Philippom.

 

Takisto mu umožní presadzovať jeho program kľúčových liberálnych reforiem, proti ktorým dôrazne vystupuje ľavica aj krajne pravicový Národný front.

Podľa výsledkov prvého kola parlamentných volieb, ako ich uverejnili francúzske noviny Le Monde, strana LREM a jej spojenci vedú v 449 jednomandátových volebných obvodoch, v ktorých sa koná druhé kolo.

 

Prvé kolo poznamenalo bezprecedentné percento voličov, ktorí neprišli voliť - bolo ich až 51,3 percent. Preto sa konkurenčné strany snažili pred druhým kolom motivovať svojich priaznivcov varovaniami, že hrozí prezidentská superväčšina.

 

Šéf kampane stredopravých Republikánov Francois Baroin vo štvrtok 15. júna apeloval na priaznivcov, aby si "uvedomili, že musia mať (v parlamente) nejakých zástupcov".

Republikáni budú podľa očakávania hlavnou opozičnou silou, pričom analytici prieskumov verejnej mienky predpovedajú, že získajú 80 až 132 kresiel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies