Umelec prišiel na spôsob ako ovplyvniť dopravu v Berlíne

NETKY.SK • 7 Február 2020, 14:54 • 2 min
Umelec prišiel na spôsob ako ovplyvniť dopravu v Berlíne

Vodiči v nemeckom meste Berlín musia mať doslova v zuboch umelca Simona Weckerta. Ten totiž prišiel s nápadom ako oklamať dopravné mapy na Googli.

slovakia

left justify in out

Navigácia cez Google

Weckert skúma, ako veľmi je ľudstvo závislé na technológiách, a teda akým spôsobom ovplyvňujú pohyb v meste. Americká spoločnosť Google prišla v roku 2005 s aplikáciou (Google Maps), ktorá dokáže na základe polohy mobilu vyhľadať najrýchlejšiu trasu k danému cieľu. Podľa umelca to však vypovedá o tom, ako sa pozeráme na svet.

 

img

 

Takmer v každom aute

Simon sa vyjadril, že ľudia si túto aplikáciu obľúbili pretože neposkytuje len alternatívu akéhosi GPS, ale cez tzv. "street view" sa viete ocitnúť aj uprostred takmer ktorejkoľvek ulice. Stala sa preto obľúbenou pomôckou najväčších taxislužieb v Berlíne.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Auto-Will GmbH (@auto_will_iserlohn),

 

Umelé zápchy

Weckert sa tak snažil túto situáciu využiť vo svoj prospech, aby dokázal, že ľudstvo je od technológii závislé čoraz viac. Nakúpil desiatky mobilov, ktoré následne vložil do vozíka a pešo takto s nimi chodí po vybraných cestách. Na všetkých je zapnutá poloha aj daná aplikácia. Ako to potom asi na mape vyzerá, keď zhruba 100 mobilov je pokope a na jednej ceste.

 

 

Zelená čiara v aplikácii sa následne zmení na červenú, čo všetkých vodičov upozorňuje na neprejazdnosť. Skutočnosť je však iná. Simon Weckert teda svojím spôsobom ovplyvňuje dopravu v hlavnom meste Nemecka vďaka vozíku a hromade mobilov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies