Na Dúhový Pride dozeralo 500 policajtov, začalo sa aj trestné stíhanie

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:01 • 2 min
Na Dúhový Pride dozeralo 500 policajtov, začalo sa aj trestné stíhanie

Na Dúhový Pride dozeralo 500 policajtov, začalo sa aj trestné stíhanie

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 500 policajtov bolo zaradených do bezpečnostných opatrení počas sobotňajšieho (4. 6.) podujatia Dúhový Pride Bratislava 2011. Išlo o zložky poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ako aj členov policajného pohotovostného útvaru nielen z Bratislavského, ale aj Trenčianskeho, Nitrianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja. O zachovanie verejného poriadku sa postarali aj služby policajnej hipológie a kynológie.
      Počas konania verejného zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave policajti predviedli 17 osôb z dôvodu podozrenia z páchania priestupkov na úseku verejného poriadku. Išlo predovšetkým o neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa a nosenie chladných zbraní na verejne prístupných miestach.
      Do konca bezpečnostných opatrení policajti predviedli ďalších 28 ľudí. Tieto osoby sa spolu s ďalšími pokúšali narušiť priebeh Dúhového pochodu. Skupina ľudí zo zastávky nad Novým mostom hodila smerom k policajtom dymovnicu. Následne boli tieto osoby vyzvané, aby upustili od protiprávneho konania. Vzhľadom na to, že výzvu neuposlúchli a verbálne na policajtov útočili, bol proti nim vykonaný služobný zákrok. Po jeho ukončení boli osoby predvedené na policajné útvary.
      V čase približne o 17.30 h obmedzili policajti osobnú slobodu 24-ročnému mužovi, ktorý na verejnosti prejavoval sympatie ku skupinám a hnutiam potláčajúcim ľudské práva a slobody. Muž bol predvedený na policajné oddelenie, kde s ním boli vykonané potrebné procesné úkony. Poverený príslušník začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd.
      Počas verejného zhromaždenia a dúhového pochodu bolo v Bratislave aj niekoľko dopravných obmedzení. Od 15.30 do 18.00 h bola uzatvorená pravá strana lávky Nového mosta v smere z Petržalky a pre chodcov bola uzavretá v smere do Petržalky. Približne 30 minút boli neprejazdné aj komunikácie na Rázusovom nábreží od Mostnej ulice a Rybné námestie. Pod Novým mostom policajti uzatvorili priestor od Rudnayovho námestia, kde odkláňali dopravu. V čase od 16.15 h bola počas presunu účastníkov Dúhového pochodu uzatvorená aj ľavá strana lávky Nového mosta až do ukončenia pochodu.
      Počas priebehu verejného zhromaždenia a pochodu účastníkov nedošlo k vážnemu narušeniu verejného poriadku, ujmám na zdraví ani ku škodám na majetku.
      Pochod zameraný na podporu ľudských práv a neheterosexuálov sa v Bratislave uskutočnil druhýkrát. Tento rok sa na ňom zúčastnilo vyše 1500 ľudí vrátane viacerých politikov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies