Na Dubai Airshow súperia Airbus a Boeing o objednávky

NETKY.SK • 12 November 2017, 13:43 • 2 min
Na Dubai Airshow súperia Airbus a Boeing o objednávky

DUBAJ - Súboj o objednávky medzi európskym výrobcom lietadiel Airbus a jeho americkým rivalom Boeing vypukol hneď v prvý deň veľtrhu Dubai Airshow v nedeľu 12. novembra.

slovakia

left justify in out

Airbus očakáva, že oznámi nové objednávky za približne 16 miliárd USD (13,73 miliardy eur), podľa katalógových cien, na svoje najväčšie lietadlo A380 od dubajskej spoločnosti Emirates. To by koncernu pomohlo oživiť predaj obrieho stroja.

 

Ale zdroje oboznámené s touto záležitosťou povedali, že Boeing by mohol tromfnúť svojho európskeho konkurenta a získať ešte skôr ako Airbus objednávku v hodnote 12 až 13 miliárd USD na stroje 787-10 Dreamliner.

 

Boeing je vraj už v prvý deň blízko uzavretia dohody o predaji asi 40 lietadiel z radu Dreamliner viacerým aerolíniám, vrátane Emirates, tvrdia zdroje.

 

Airbus, Boeing a Emirates odmietli tieto správy komentovať.

 

Boeing viedol pred Airbusom ešte pred začiatkom leteckého veľtrhu na Blízkom východe. Podieľa sa totiž približne 65 % na objednávkach, ktoré oba koncerny evidujú od začiatku tohto roka.

Airbus sa snaží zvýšiť predaj superjumba A380, ktorý po desiatich rokoch od uvedenia na trh zaznamenal pokles v prospech menších, ale rovnako efektívnych lietadiel určených pre dlhšie trasy.

 

Dohodu o očakávanom predaji 36 - 38 lietadiel A380 sa koncernu pravdepodobne podarí zabezpečiť len spolu s podmienkou o spätnom odkúpení niektorých starších modelov A380 z flotily Emirates. Povedal to zdroj oboznámený so situáciou.

 

Emirates medzičasom spojili svoje sily s automobilkou Mercedes-Benz a predstavili novú podobu prvej triedy, inšpirovanú dizajnom luxusných interiérov automobilov. Emirates boli prvou leteckou spoločnosťou, ktorá umiestnila sprchy na palubu komerčných lietadiel. Futuristický dizajn prvej triedy ukázali aerolínie na začiatku výstavy, ktorá prebieha od nedele až do 16. novembra. Ide o šesť plne uzavretých kabín v lietadlách Boeing 777. Sú vybavené televízorom s veľkou obrazovkou a ich sedadlá sa dajú zmeniť na pohodlné rovné lôžko. Ide o prvé takéto vybavenie na palube civilných lietadiel, uviedol prezident Emirates Tim Clark.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies