Na detskej pohotovosti pribúda detí s problémami z klimatizácie

NETKY.SK • 4 August 2016, 13:54 • 2 min
Na detskej pohotovosti pribúda detí s problémami z klimatizácie

BRATISLAVA - Detí, ktorým spôsobilo problémy nesprávne používanie klimatizácie, na bratislavskej detskej pohotovosti pribúda. S bolesťami hlavy, šije, chrbta a akútnymi ochoreniami dýchacích ciest lekári v ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava riešia v priemere tri deti týždenne.

slovakia

left justify in out

Chlad ohrozuje deti viac ako dospelých. "Aj veľmi krátke priame pôsobenie prúdu ochladeného vzduchu na telo človeka môže poškodiť zasiahnuté nervy, svaly, sliznicu dýchacích ciest či rohovky očí. Niekedy stačí dieťaťu podať kombinovanú infúznu liečbu na lôžku v expektačnej časti OUP, v závažnejších prípadoch liečba trvá aj niekoľko týždňov. Preto chceme verejnosť upozorniť na tento častý problém," povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.

 

Poškodenie zdravia sa podľa primára OUP Marcela Brennera prejaví bolesťou a stuhnutosťou svalov, najmä v oblasti hrudnej chrbtice či ramena. Sliznica dýchacích ciest sa môže zase neprimerane vysušiť, čo sa prejaví kýchaním, kašľom, neprimeraným hlienením a nezriedka aj rozvojom plného obrazu respiračnej infekcie so zvýšenou telesnou teplotou, priblížil. Často býva pri všetkých uvedených stavoch prítomná aj nepríjemná bolesť hlavy.

 

"Stuhnutie krčných a chrbtových svalových skupín môže nastať aj po veľmi krátkej expozícii priameho pôsobenia prúdu studeného vzduchu, ale zotavenie a subjektívna úľava môžu nastať aj po niekoľkých dňoch, niekedy až týždňoch liečby. Obzvlášť bolestivé a na dĺžku liečby náročné bývajú poškodenia nervov v oblasti tváre," upozornil Brenner.

 

Dôležité je preto správne používanie klimatizácie. Teplota zvolená na klimatizačnej jednotke by nemala byť nižšia ako o päť až šesť stupňov Celzia oproti teplote okolia. Výduchy klimatizácie treba nasmerovať tak, aby neboli namierené priamo na osoby nachádzajúce sa v miestnosti alebo napríklad v kabíne auta. Miestnosť sa odporúča zvlhčovať na hodnoty 40 až 60 percent a pravidelne ju vetrať. U detí treba sledovať, či nemajú subjektívny pocit chladu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies