Na 21. výročie masakry v Srebrenici pochovali ďalších 127 obetí

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 16:01 • 2 min
Na 21. výročie masakry v Srebrenici pochovali ďalších 127 obetí

SREBRENICA - Tisíce ľudí sa dnes zhromaždili v bosnianskom meste Srebrenica, aby sa zúčastnili na spomienkovom obrade pri príležitosti 21. výročia tamojšej masakry a pohrebe ďalších 127 obetí, ktorých pozostatky sa podarilo nájsť v masových hroboch.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informovala, že vzlykajúci pozostalí objímali rakvy pred ich uložením do zeme na cintoríne, kde bolo už predtým pochovaných 6337 Bosniakov, ktorých v júli 1995 zavraždili v Srebrenici bosnianskosrbské sily. Vtedajšie udalosti sú považované za najhoršiu masovú vraždu v Európe od holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Najnovšie identifikované a pochované obete srebrenickej masakry boli vo veku 14-77 rokov.

 

Fatima Duričová prišla dnes na pohreb svojho manžela, ktorého videla naposledy, keď Srbi v závere vojny v Bosne obsadili moslimskú enklávu Srebrenica a ona musela s ich dvoma deťmi utiecť. "Po všetkých tých rokoch sa našlo jeho telo - v skutočnosti len niekoľko kostí," povedala v súčasnosti 52-ročná žena.

 

Odhaduje sa, že po obsadení niekoľko rokov obliehanej Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za bezpečnú pre civilistov, jednotky bosnianskych Srbov popravili približne 8000 mužov a chlapcov. Podľa bosnianskych úradov bolo 550 obetí neplnoletých. Ženy boli vyhnané do Tuzly, ktorú vtedy kontrolovali bosnianski Moslimovia.

 

Telesné pozostatky obetí sa po vojne z rokov 1992-1995 našli v 76 masových hroboch a na ďalších 150 miestach. Medzinárodné súdy označili túto masakru za akt genocídy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies