Na 20-dolárovej bankovke sa možno po prvý raz objaví žena, záchrankyňa otrokov

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 09:45 • 2 min
Na 20-dolárovej bankovke sa možno po prvý raz objaví žena, záchrankyňa otrokov

WASHINGTON - Na americkej bankovke sa možno po prvýkrát v histórii objaví žena. Portrét siedmeho prezidenta USA Andrewa Jacksona (1829–37) by mohla na dvadsaťdolárovej bankovke vystriedať Harriet Tubmanová, ktorá sa angažovala v boji proti otroctvu. Informovali o tom dnes stanice BBC a NBC.

slovakia

left justify in out

Kampaň s cieľom presadiť na dolárových bankovkách ženské tváre začala občianska iniciatíva "Women on 20s". Cieľom je rok 2020, keď uplynie 100 rokov od doby, keď Američanky získali volebné právo. Pre zmenu podoby dvadsaťdolárovky hovorí fakt, že Andrew Jackson sa do dejín USA neslávne zapísal ako prenasledovateľ Indiánov.

 

Do internetového hlasovania o tom, ktorá žena by sa mala na bankovkách objaviť, sa zapojilo 600.000 ľudí. So 100.000 hlasmi zvíťazila práve Harriet Tubmanová, za ňou skončila niekdajšia prvá dáma Eleanor Rooseveltová a aktivistka v oblasti ľudských práv Rosa Parksová. Iniciatíva chce teraz vyvinúť tlak na amerického prezidenta Baracka Obamu s tým, aby zmeny podporil. Konečné slovo však bude mať ministerstvo financií.

 

Černoška Harriet Tubmanová utiekla z otroctva a stala sa vedúcou osobnosťou abolicionistického hnutia. Pomocou tzv. podzemnej železnice sa jej podarilo odviesť z juhu USA na sever stovky otrokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies