Blíži sa 10. výročie smrti Amy Winehouse. Jej otec Mitch sa rozhodol očistiť meno svojej dcéry

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 17:00 • 2 min
Blíži sa 10. výročie smrti Amy Winehouse. Jej otec Mitch sa rozhodol očistiť meno svojej dcéry

Blíži sa desiate výročie úmrtia slávnej speváčky Amy Winehouse. Okrem toho, že sa fanúšikovia dočkajú ďalšieho dokumentu o nej, otec Amy Winehouse, Mitch, dúfa, že rozptýli mýty o Amy a zaistí, aby sa pozornosť sústredila na jej talent a veľkorysosť.

slovakia

left justify in out

Amy Winehouse sa stala hudobnou legendou. Prelomom v jej kariére bol album Back To Black, ktorým si získala uznanie po celom svete. Hudobnou prvotinou tejto speváčky bol album Frank z roku 2003, ktorý ju, ako sama povedala, uspokojil na 80 percent, a najmä prvý úspešný singel Stronger Than Me.

 

img

 

Spievať začala už v roku 1993, kedy pôsobila v rapovej skupine Sweet´n´Sour. V šestnástich podpísala prvú profesionálnu zmluvu. Album Back To Black jej priniesol 5 ocenení Grammy. Stala sa prvou britskou interpretkou v histórii, ktorej sa podarilo niečo takéto.

 

img

 

Amy Winehouse si svoju slávu užívala doslova plnými dúškami; je známa aj pre škandály s alkoholom, drogami a takisto bitkami s fotografmi či kopaním fanúšikov počas koncertov. Do jej života sa prikmotrili i problémy s pľúcami.  Zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov. Speváčku našiel v jej dome člen ochranky.  

 

Režisér Asif Kapadia, ktorý filmovo spracoval i život najväčšieho pretekára Formuly 1 Ayrtona Sennu,

prišiel s nápadom spracovania života speváčky v biografickej snímke s názvom AMY. Dokument o bohémskom živote Amy Winehouse zobrazil všetky jej vzostupy a pády. Prepadla drogám a alkoholu, čo viedlo k jej smrti. Režisér Asif chcel zachytiť aj jej absolútne začiatky na hudobnej scéne, jej kariéru a skladby, ktoré úprimne odrážali jej život i pocity. Podľa jej blízkych sa však zameral skôr na negatívne veci z jej života. 

 

 

K desiatemu výročiu jej smrti pripravuje BBC ďalší dokument s názvom Reclaiming Amy. Film prinesie doteraz nezverejnené zábery, neuverejnené skladby a veľa vecí, o ktorých verejnosť ani samotní fanúšikovia doposiaľ netušili. Samotní rodičia Amy Winehouse dostali obrovské slovo pri tvorbe filmu. Otec Mitch tvrdí, že vo filme z roku 2016 od režiséra Asifa Kapadiusa sa režisér skôr zameriaval na negatívy jej života a bol zbytočne kritický voči mnohým ľuďom v jej okolí vrátane neho.

 

img

 

Teraz je v príprave nový dramatizovaný životopisný film, ku ktorému bude mať rodina povolený určitý prístup. "Chceme, aby tento film ukázal pravdu, zameral sa na jej talent a uviedol pár vecí na pravú mieru. Stretávam sa dnes s niektorými z produkčného tímu, aby som urobil niekoľko poznámok. Existujú aj dobrí priatelia Amy, ktorí si zaslúžia byť vyzdvihnutí za to, čo pre ňu urobili," prezradil Mitch.

 

Mohlo by vás zaujímať: Svet im ležal pri nohách, no smrť prišla príliš skoro. Umelá inteligencia nám ukazuje, ako by zneli Amy Winehouse či Kurt Cobain

 

„Dostávame posledné slovo pri každej piesni a komerčnej dohode, posledná vec, ktorú chceme, je, aby sa jej hudba stala soundtrackom k reklame na cigarety,“ dodal s tým, že existuje niekoľko nezverejnených hudobných nahrávok a je možné, že niekedy uzrú svetlo sveta. Teraz, po desiatich rokoch, otec Amy Winehouse cíti, že jeho poslaním je rozptýliť mýty o dcére a zabezpečiť, aby sa pozornosť sústredila skôr na jej talent a veľkorysosť, než na jej závislosti.

 

img

 

Mitch Winehouse už v roku 2013 vydal knihu s názvom Amy, moja dcéra. Považuje sa za jej dôverníka a v knihe sa s jej fanúšikmi podelil o rôzne zážitky. Opísal v nej malú Amy, ktorú s láskou vychoval, úspešnú umelkyňu, ale aj ženu čeliacu závislosti. Každodenné príbehy a osobné spomienky postupne vytvárajú obraz milujúceho dievčaťa s čarovným hlasom. Táto spomienková kniha vniesla svetlo do temných úskalí života tejto úžasnej speváčky.  

 

img

 

Jej rodina a priatelia sa pripravujú na piatkové stretnutie na cintoríne Edgware-bury v severnom Londýne pri príležitosti desiateho výročia Amyinho úmrtia. „Niet pochýb, že budeme plakať. Každý rok je ťažký, ale samozrejme desať rokov prináša väčšiu pozornosť. Vyrazíme sa niekam najesť a zameriame sa na úžasné veci zo života Amy, jej talent, štedrosť a lásku, ktorú nám všetkým preukazovala. To sa stalo mojím poslaním, aby som  zabezpečil, že ľudia budú myslieť na Amy pre všetko, čo dala svetu a okoliu. Nie iba pre jej ťažkosti so závislosťou. Samozrejme si pamätáme veľké kariérne úspechy, ceny, ale moje obľúbené spomienky sú menšie a osobnejšie chvíle, ktoré sme zažili," povedal Mitch.

 

Popularita hudba Amy Winehouse naďalej rastie. V jej mene bola vytvorená charitatívna nadácia, ktorá vzdelávala školákov o nebezpečenstve zneužívania návykových látok. Taktiež vzniklo útočisko až pre 16 žien naraz, aby unikli pred závislosťou a domácim zneužívaním.

 

img

 

Mitch pomáha viesť nadáciu a je nesmierne hrdý na dcéru Amy. Dokonca splnil jej sen, aby mala vlastnú značku spodnej bielizne. 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies