MZV upozorňuje na situáciu v Egypte a na Maldivách

NETKY.SK • 9 November 2015, 10:28 • 2 min
MZV upozorňuje na situáciu v Egypte a na Maldivách

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozorňuje slovenských občanov na neštandardnú situáciu na letisku v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, kde v dôsledku evakuácie predovšetkým britských a ruských turistov z tohto mesta, viaceré letecké spoločnosti a turistické kancelárie dočasne pozastavili alebo odložili lety do letoviska.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza na stránke rezortu zahraničia, v tejto súvislosti ministerstvo odporúča slovenským občanom, aby vo vlastnom záujme pred vycestovaním do Šarm aš-Šajchu kontaktovali cestovné kancelárie a dopravcov a informovali sa o aktuálnej situácii. Rezort tiež upozorňuje občanov na vyhlásenie výnimočného stavu na Maldivách.


Ministerstvo pripomína, že na severnom Sinaji platí naďalej výnimočný stav, vrátane zákazu nočného vychádzania. "Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do nich necestovali," uvádza ministerstvo. Rezort zároveň informuje, že teroristické skupiny operujúce v Egypte predstavujú naďalej vážnu hrozbu pre bezpečnosť, vrátane ohrozenia pre turistov.


"Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora (napríklad Hurgáda, Safaga, Marsa Alam) i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná," pripomína rezort diplomacie s tým, že odporúčajú však zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry a Alexandrie.


Ministerstvo ďalej odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu v Egypte dodržiavali maximálnu opatrnosť, vyhýbali sa demonštráciám a zhromaždeniam osôb, sledovali aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v médiách a striktne rešpektovali pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek.


Slovenský rezort diplomacie takisto upozorňuje slovenských občanov, že na Maldivách vyhlásili 4. novembra výnimočný stav na 30 dní. Je to reakcia na politický vývoj v krajine. "Napriek informácii maldivskej vlády, že obmedzenia vyplývajúce z výnimočného stavu sa nedotknú turistov a turistických stredísk, odporúčame slovenským občanom cestujúcim na Maldivy zvýšiť opatrnosť, sledovať aktuálny vývoj situácie a rešpektovať pokyny policajných a bezpečnostných zložiek," píše rezort s tým, že v prípade návštevy hlavného mesta Male je potrebné vyhnúť sa akýmkoľvek zhromaždeniam a demonštráciám.


Ministerstvo odporúča občanom SR, aby v prípade cestovania do Egypta alebo na Maldivy využili službu dobrovoľnej registrácie na internetovej stránke ministerstva zahraničia www.mzv.sk/register.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies