Ukrajina deportovala Slovákov, mali podporovať terorizmus

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 15:50 • 2 min
Ukrajina deportovala Slovákov, mali podporovať terorizmus

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vie o deportovaných Slovákov z Ukrajiny, situáciu monitoruje Generálny konzulát SR v Užhorode. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Portál Aktuality.sk dnes informoval, že traja Slováci podporovali na Ukrajine proruských separatistov; z krajiny ich preto deportovali a dostali tam zákaz vstupu. Ďalší dvaja zadržaní cudzinci nemali cestovné pasy. "Touto záležitosťou sa zaoberajú ukrajinské administratívne orgány," uviedol Susko.
     

Slováci mali byť v neregistrovanej organizácii "Ukrajinská ortodoxná gréckokatolícka cirkev" v Ľvove, ktorej aktivity zastavili bezpečnostné sily. 
     

"Ukrajinské oficiálne zdroje potvrdili, že organizácia vykonávala protiukrajinské aktivity," píše portál, ktorý sa odvolal na ukrajinskú tajnú službu SBU.
     

Vodcami tejto organizácie sú podľa portálu cudzinci šíriaci "separatistický obsah, podnecujúci k náboženskej neznášanlivosti k iným vieram a schvaľujúci teroristické aktivity samozvaných separatistických republík". Jednou z aktivít organizácie bolo aj verbovanie cudzích vojakov do separatistických armád.
     

Podľa portálu mala tzv. Ukrajinská ortodoxná gréckokatolícka cirkev, nazývaná aj "sekta Dohnal", problémy s úradmi už v minulosti. Poslanecká snemovňa Rada mesta Ľvov im v roku 2013 zakázala vykonávať liturgie vo všetkých kostoloch v Ľvove.
     

Samozvaná cirkev nebola na Ukrajine nikdy oficiálne zaregistrovaná, upozornil web. Podľa oficiálnych zdrojov, na ktoré sa odvolal, sa nenávistne vyjadrovala k iným vieram.
     

"Jedným z vodcov mal byť český občan Antonín Dohnal," uviedol portál s tým, že nie je jasné, či aj jeho zaistili pri nedávnej akcii.
     

Hlavou cirkvi je podľa informácií portálu Mychajlo Osidač. "Členovia stálej synody sú Antonín Eliáš Dohnal, Metoděj Richard Špiřík z Českej republiky, Robert Samuel Oberhauser zo Slovenska a Markian Vasyl Hitiuk z Ukrajiny," informoval web.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies