MZ SR chce zabrániť špekuláciám s cenami špeciálneho zdravotníckeho materiálu

NETKY.SK • 13 December 2017, 6:15 • 2 min
MZ SR chce zabrániť špekuláciám s cenami špeciálneho zdravotníckeho materiálu

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce zabrániť umelému zvyšovaniu cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu (ŠZM). V kategorizačnom zozname, v ktorom sú tie hradené z verejného zdravotného poistenia, majú byť preto po novom iba tie, ktoré sa na Slovensku aj naozaj používajú.

slovakia

left justify in out

Mnohé z nepoužívaných patria podľa ministerstva k tým najdrahším v príslušných skupinách, a tým umelo zvyšujú cenu pri vstupe nového moderného špeciálneho materiálu do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia. "Mnohé z položiek pretrvávali v kategorizačnom zozname zo špekulatívnych dôvodov alebo z nedôslednosti, čím sa neúmerne zvyšovali ceny pri vstupe ostatných nových položiek. To, samozrejme, nie je v poriadku," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

 

Ministerstvo preto niekoľko mesiacov pracovalo na revízii zoznamu spolu so zdravotnými poisťovňami a Inštitútom zdravotnej politiky. Ukázala, že v kategorizačnom zozname sa nachádzajú aj položky, ktoré neboli za posledné roky ani raz použité v žiadnom zdravotníckom zariadení. Majú sa preto zo zoznamu vyradiť a vytvoriť tak priestor pre vstup nového moderného špeciálneho materiálu do systému. Keďže sa nepoužívali, podľa ministerstva pacienti nič nepocítia.

 

"Ak sa nejaká položka nepoužila napríklad ani raz za posledných 24 mesiacov, tak je zbytočné, aby bola zaradená v kategorizačnom zozname, ktorý má byť aktuálny a prehľadný. Zákon pritom umožňuje ešte prísnejší postup a vyradiť taký ŠZM, ktorý sa nepoužíva viac ako šesť mesiacov," uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

 

Špeciálnym zdravotníckym materiálom je zdravotnícka pomôcka používaná pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti ako nevyhnutná súčasť zdravotných výkonov. Dočasne alebo natrvalo sa stáva súčasťou tela pacienta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona