Mursího stúpenci odmietajú ustúpiť od svojich požiadaviek

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 14:09 • 2 min
Mursího stúpenci odmietajú ustúpiť od svojich požiadaviek

KÁHIRA - Hovorca Mursího Moslimského bratstva uviedol, že demonštranti sú nahnevaní, avšak "veľmi vzdorovití"

slovakia

left justify in out

Stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího v nedeľu vyhlásili, že budú pokračovať vo svojich protestoch a naďalej žiadať jeho opätovné dosadenie do funkcie. Stalo sa tak deň po krvavých zrážkach počas demonštrácie v Káhire, ktoré si vyžiadali najmenej 72 obetí. Sporadické nepokoje hlásili aj cez noc z rôznych miest vrátane Port Saíd. Sobotné násilnosti vyvolali medzinárodné odsúdenie, medzi inými zo strany Spojených štátov, kľúčového podporovateľa egyptskej armády. Po udalostiach pri káhirskej Mešite Rábiju al-Adavíju minister vnútra prisľúbil, že protesty "čoskoro" rozoženú. Vyhrážky ani násilie však tisíce Mursího stúpencov neodradili od toho, aby trvali na svojom. Hovorca Mursího Moslimského bratstva uviedol, že demonštranti sú nahnevaní, avšak "veľmi vzdorovití". "Cítime agóniu a hnev, avšak aj veľmi silný pocit odhodlania," povedal pre agentúru AFP. "Buď zomrieme, alebo uspejeme," dodal.

Pri ranných sobotných násilnostiach pri káhirskej Mešite Rábiju al-Adavíju zomrelo podľa ministerstva zdravotníctva 72 ľudí a stovky utrpeli zranenia. Mursího stúpenci tam kempujú od prezidentovho zvrhnutia 3. júla. K udalostiam došlo krátko po tom, čo v piatok večer vyšli do ulíc státisíce stúpencov i odporcov Mursího, keďže demonštrácie organizovali oba tábory. Šéf ozbrojených síl Abd al-Fattáh as-Sísí, ktorý zohral kľúčovú rolu pri zvrhnutí prezidenta, vyzval ľudí, aby vyšli do ulíc a dali armáde mandát pre intervenciu proti "násiliu a terorizmu". Mursího stúpenci obviňujú armádu, že proti nim používa ostré náboje, minister vnútra Muhammad Ibrahím to odmieta a hovorí len o slzotvornom plyne. Ibrahím tiež povedal, že demonštrácie budú rozpustené legálnym spôsobom už čoskoro. 

Mursího zvrhla pred vyše troma týždňami armáda po neutíchajúcich protestoch proti jeho vláde. Pri násilnostiach, ktoré otriasajú rozdeleným Egyptom od jeho pádu, zahynulo v celej krajine už vyše 200 ľudí, pričom išlo prevažne o priaznivcov Moslimského bratstva. Mursí momentálne čelí obvineniam z "úkladnej vraždy" v súvislosti s jeho útekom z väzenia počas povstania v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies