Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznávajú Nemecko ani Česko

NETKY.SK • 23 September 2020, 16:18 • 2 min
Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznávajú Nemecko ani Česko

BERLÍN - Nemecká vláda ani po jeho nečakanej inaugurácii neuznáva Alexandra Lukašenka ako bieloruského prezidenta. Inaugurácia, ktorá sa konala v Paláci nezávislosti v hlavnom meste Minsk, nebola legitímna, povedal v stredu v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

slovakia

left justify in out

Nemci hovoria o neslobodných a nedemokratických voľbách

Seibert podľa agentúry Reuters zopakoval, že prezidentské voľby v Bielorusku z 9. augusta neboli ani slobodné, ani demokratické. Vyzval tiež na okamžité zastavenie tvrdých zásahov bezpečnostných zložiek voči pokojným demonštrantom, prepustenie politických väzňov a začatie dialógu s opozíciou.

 

img

 

Zároveň v mene nemeckej vlády vyjadril ľútosť nad tým, že ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa zatiaľ nedohodli na sankciách voči Bielorusku. "Naším cieľom je a aj zostane, aby sme čo najskôr prijali takéto reštriktívne opatrenia," povedal Seibert.

 

Uvalenie sankcií voči Bielorusku zablokoval naposledy Cyprus, ktorý tento krok vysvetlil tým, že chce dosiahnuť uvalenie sankcií EÚ aj voči Turecku, ktoré v sporných vodách na východe Stredozemného moria vykonáva prieskum ložísk zemného plynu.

 

Súvisiaci článok: Situácia v Stredomorí sa pomaly upokojuje, Grécko a Turecko sa dohodli na spoločnom dialógu

 

Vyjadrenie českej strany 

Šieste funkčné obdobie Lukašenka kritizovalo aj Česko. "Voľby v Bielorusku neprebehli slobodne a férovo. Preto nie sú ich výsledky legitímne, preto nie je legitímna ani dnešná inaugurácia Alexandra Lukašenka. Bieloruská občianska spoločnosť má plnú podporu Česka. Bielorusi si zaslúžia slobodu," napísal na Twitteri český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

 

 

Udalosť nebola vopred ohlásená

Lukašenko zložil prezidentskú prísahu prekvapivo v dnešných dopoludňajších hodinách. Napriek tomu, že zvyčajne je takýto významný štátny akt oznámený niekoľko dní vopred, tentoraz sa tak nestalo.

 

img

 

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Situácia v Bielorusku je kritická, Rusko je ochotné pomôcť

 

Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú. Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

 

Súvisiace články: Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

 

Bielorusko je pripravené uvaliť odvetné sankcie na európskych predstaviteľov

 

Už tento týždeň sa EÚ rozhodne, aký postoj zaujme voči Bielorusku a prezidentovi Lukašenkovi

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona