Mursího rodina podá žalobu na armádu pre únos

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 16:47 • 2 min
Mursího rodina podá žalobu na armádu pre únos

KÁHIRA - Rodina zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího sa plánuje obrátiť na súd, keďže považuje konanie armády za únos ich otca, prvého demokraticky zvoleného prezidenta Egypta.

slovakia

left justify in out

Jeho syn Usáma v pondelok potvrdil, že "neexistuje ústavný základ pre zadržanie niekoho, kto nie je obvinený zo zločinu pre jeho vlastnú bezpečnosť". Mursí mladší zároveň podotkol, že s otcom od jeho zosadenia zo začiatku júla nie je v kontakte, nevie, ako sa má, a nevie, kde ho držia. Preto podá žalobu na predsedu Najvyššej rady ozbrojených síl generála Abd Fattáha as-Sisího, čerstvo menovaného ministra obrany, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri prezidentovom zvrhnutí. Ako Usáma Mursí dodal, "podnikneme právne kroky doma aj na medzinárodnej úrovni".

Mursí vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok a po zásahu armády sa dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhé tri desaťročia. Jeho vláda však bola zárukou stability doma aj v celom regióne. V súčasnosti je napätie v Egypte mimoriadne vysoké. Zosadení islamisti totiž žiadajú návrat Mursího k moci, ich prívrženci denne protestujú v uliciach a odmietajú akceptovať dočasnú vládu premiéra Házima al-Biblávího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies