MS klubov súčasťou testovania systému videoasistencie

NETKY.SK • 8 December 2016, 13:17 • 2 min
MS klubov súčasťou testovania systému videoasistencie

LONDÝN - Na majstrovstvách sveta klubov v Japonsku sa rozhodcovia budú môcť prvý raz na tejto úrovni v plnej miere spoľahnúť na videozáznam. Systém videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime. Jeho súčasťou je aj historická premiéra vo štvrtkovom zápase play-off o postup do štvrťfinále medzi Kašimou Antlers a Aucklandom City.

slovakia

left justify in out

"Mali by sme si uvedomiť, že vstupujeme na neprebádanú pôdu, do života zavádzame niečo úplne nové," upozornil bývalý holandský reprezentant a tréner Marco van Basten, ktorý je od septembra šéfom úseku pre technický rozvoj. "Skúšobná prevádzka nám ukáže, či sme na dobrej ceste, alebo potrebujeme ďalšie vylepšenia," dodal.

 

VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia - v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.

 

 

"Ide o významný krok vpred. Hlavný rozhodca sa v prípade niektorých subjektívnych situácií môže priamo na ihrisku rozhodnúť aj za pomoci veľkoplošnej obrazovky, nie je teda odkázaný len na informácie poskytované systémom VAR. Filozofiou týchto experimentov nie je dosiahnuť stopercentnú správnosť všetkých verdiktov na úkor plynulosti hry a emócií, ktoré so sebou futbal prináša. Chceme získať maximálny možný prospech z minimálneho množstva zásahov. VAR nebude riešiť dilemu, či bolo rozhodnutie správne, ale či bolo jednoznačne zlé," vysvetľuje IFAB.

 

Pánom na ihrisku zostáva hlavný rozhodca, tréneri a hráči majú len právo vyzvať na prehodnotenie situácie. Prezident FIFA Gianni Infantino chce systém zaviesť na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta 2018 v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies