Kapitán Sekera: Čaká nás zápas o všetko, Graňák má recept na USA

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 14:21 • 2 min
Kapitán Sekera: Čaká nás zápas o všetko, Graňák má recept na USA

PETROHRAD - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká v utorok 17. mája o 11.15 h SELČ záverečný duel v základnej B-skupine na 80. majstrovstvách sveta v Rusku. Zverenci trénera Zdena Cígera v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj vyzvú tím USA a v prípade víťazstva v riadnom hracom čase by im nemal ujsť postup do štvrťfinále. Slováci doteraz nazbierali na turnaji šesť bodov, ich utorkový súper ich má na svojom konte deväť. "Nemáme čo stratiť, čaká nás zápas o všetko. Musíme hrať zodpovedne, jednoducho a účelne.

slovakia

left justify in out

"Američania hrajú jednoduchý priamočiary hokej, strieľajú a tlačia sa do bránky," hlási kapitán slovenského mužstva Andrej Sekera. Tím SR je zatiaľ na turnaji málo efektívny v koncovke, veď gól nestrelil už dlhých 143 minút a 34 sekúnd. "Na to je jednoduchý recept - početná streľba a niekto musí cloniť. Pokiaľ to takto nebudeme hrať, gól nedáme," doplnil skúsený obranca. V podobnej situácii sa Slováci ocitli aj na MS 2013, keď po sérii prehier v základnej skupine potrebovali v záverečnom súboji zdolať výber USA, aby postúpili do štvrťfinále. Vtedy sa zverencom trénera Vladimíra Vůjtka podarilo zvíťaziť 4:1 a kvalifikovali sa do vyraďovacej časti. "To je už minulosť, teraz je prítomnosť. Hráme proti úplne inému mužstvu a je iná situácia," dodal Sekera.


Zatiaľ najproduktívnejší Slovák na turnaji, útočník Tomáš Jurčo, si pred duelom proti Američanom uvedomuje, že celý tím nehrá na turnaji tak, ako by mal a chcel. "V utorok to môžeme zlepšiť a urobíme pre to maximum," povedal mladý Košičan a pokračoval: "Musíme sa nastaviť tak, že chceme dať gól a urobíme pre to všetko. Čaká nás veľmi dôležitý duel proti súperovi s podobným štýlom, aký predvádzajú Kanaďania. Nemajú však až taký silný tím ako oni. A to by sme mohli využiť".

 

"Sedem tretín je veľmi dlhý čas. Príjemné to určite nie je. Dúfam, že sa to v utorok zlomí. Čaká nás najdôležitejší zápas na celom turnaji, máme to šťastie, že v ňom stále hráme o štvrťfinále. Bez gólu ho však vyhrať nemôžeme. Koncovka je jedna zo základných vecí, ktorú, dúfam, zlepšíme," vyslovil sa najskúsenejší a najstarší hráč v slovenskom výbere.

 

Obranca Dominik Graňák, vie, že Ak chce tím SR v utorok uspieť, musí trochu riskovať smerom dopredu.

 

"To nám niekedy chýba. Musíme hrať z obrany, ale nemôžeme čakať, že si súper dá gól sám. Američania majú veľmi mladý tím a sú výborní korčuliari. Keď to porovnáme s mužstvom spred desiatich rokoch, tak sa výrazne zmenil ich štýl. Kedysi to mali postavené na súbojoch a fyzickej sile, teraz hrajú rýchly a technický hokej," povedal 32-ročný bek a pokračoval:

 

"Systém turnaja nám stále dáva šancu, že po štyroch prehrách máme možnosť bojovať o štvrťfinále. Je to v našich rukách a ak chceme hrať vo vyraďovacej časti, potrebujeme zvládnuť utorkový duel. Je skoro až neuveriteľné, že tú šancu stále máme." Slovenskému mužstvu sa na MS 2016 nedarí v presilovkách, s výnimkou Francúzov sú v nich úspešnejšie všetky ostatné tímy. "Vždy máme čo zlepšovať. Najmä vtedy, keď sme v tom najhorší," dodal. "Netvrdím, že treba za všetkým urobiť hrubú čiaru, musíme sa poučiť z toho, čo sme nerobili dobre. Ale zajtra je nový deň a jedno víťazstvo nás delí od toho, či na turnaji budeme pokračovať ďalej."

 

Mužstvo musí zmeniť svoju tvár, lebo tá doterajšia neprinášala veľa úsmevov. Impulzom by mohol byť motivačný príhovor v šatni niekoho zo skúsených hráčov. "Skúšali sme veľa vecí. Rozprávali sme sa často. Príhovor môže pomôcť, ale všetko sa odohráva na ľade. Je to vyložene o tých dvadsiatich hráčoch, ktorí nastúpia. My sa musíme najmä tlačiť do bránky, ale to sú veci, ktoré si hovoríme stále a platia univerzálne na každý zápas. Bolo by fajn, keby sme konečne využili nejakú presilovku," tvrdí Graňák, ktorý štartuje už na 11. svetovom šampionáte.

 

Hra Slovákov v početnej výhode je zatiaľ katastrofou. S úspešnosťou využitia 8,7 percenta sú spoločne s Nórmi v presilovke najhoršími tímami na šampionáte. "Je v nich určite priestor na zlepšenie," súhlasil Graňák. "Trochu sa aj teraz zmenilo zloženie presilovkových pätiek, možno to priniesie nový impulz. Jedna vec je niečo natrénovať, druhá nejaká kreativita. Potrebujeme v nich jednoznačne viac streľby. Najmä v prvých zápasoch sme hrali presilovky dosť komplikovane, príliš sme sa snažili o krížne prihrávky a veľmi to nefungovalo. Musíme hrať jednoduchšie, častejšie strieľať. Nemusí to byť strela gólová, veď v súčasnom hokeji veľa gólov padá z predbránkových priestorov, kde sa tie puky tečujú alebo dorážajú," dodal.

 

Ak by sa Slovákom podarilo kvalifikovať do štvrťfinále, po doterajšom priebehu šampionátu by to bolo prekvapenie. Aj tie však patria k hokeju. "Ak postúpime, bol by to akýsi zázrak na ľade. Podarilo sa ho dosiahnuť Američanom na ZOH 1980 (finálovým triumfom nad výberom Sovietskeho zväzu, pozn.) a teraz to môžeme skúsiť my na nich," poznamenal útočník Libor Hudáček.

 

Neúspešné vystúpenia z uplynulých dní zostanú minulosťou,myslí Lušňák.

 

"Netreba sa rozprávať o chybách alebo o tom, čo sa stalo v minulom zápase. Musíme sa baviť pozitívne, na druhej strane, všetkého veľa škodí. Za tento turnaj sme si už povedali toho dosť, myslím si, že každý vie, čo má robiť," povedal TASR Lušňák.

 

V pondelok popoludní majú Slováci voľný program. Na dôležitý zápas je podľa húževnatého útočníka potrebné myslieť, hoci nie vo veľkom. "Skočíme asi niekam na kávu, aby sme sa porozprávali. Po večeri si každý pôjde urobiť svoje veci, niektorí na masáž, iní do studenej vody. Kvalitná regenerácia musí byť," pokračoval.

 

V záverečnom skupinovom zápase potrebujú zverenci Zdena Cígera získať na postup do štvrťfinále všetky tri body. Netradičný obedňajší čas duelu Lušňákovi neprekáža. "Nemám s tým žiadny problém. Všetko záleží od prípravy samotného hráča, musí sa vedieť sústrediť na hociktorú hodinu."

 

Menšie zmeny si vyžaduje jedálny lístok. Dvadsaťsedemročný útočník vsadí na kvalitnú večeru, utorňajšie raňajky "odbaví" len niečím jednoduchým. "Každý je zvyknutý inak. Osobne mám rád len ľahké raňajky, napríklad jogurt alebo cereálie, aby som si zbytočne nezaplnil žalúdok. Najdôležitejšia je v tomto smere dobrá večera, z ktorej sa dá čerpať energia aj na druhý deň," zdôraznil Lušňák.


Výbery Slovenska a USA v utorok nastúpia na 23. vzájomný zápas. Tím SR doteraz zdolal Američanov sedemkrát, severoamerické družstvo dosiahlo 12 triumfov a 3 stretnutia sa skončili nerozhodne.

 

Slovenská reprezentácia doteraz zdolala tím USA na MS iba trikrát - prvýkrát v striebornom Petrohrade 2000, potom v rovnako strieborných Helsinkách 2012 a naposledy opäť vo fínskej metropole v máji 2013.

SLOVENSKO - USA 22 zápasov, 7 víťazstiev, 3 remízy, 12 prehier, skóre 53:74


Slovensko - USA 5:5 (Gjövik, 21. novembra 1993)
Slovensko - USA 3:3 (Lillehammer, ZOH, 15. februára 1994)
Slovensko - USA 3:4 (Viedeň, MS, 27. apríla 1996)
Slovensko - USA 2:9 (Providence, 25. augusta 1996)
Slovensko - USA 3:9 (New York, SP, 3. septembra 1996)
Slovensko - USA 4:1 (Petrohrad, MS, 11. mája 2000)
Slovensko - USA 1:3 (Kolín, MS, 8. mája 2001)
Slovensko - USA 3:3 (Ostrava, MS, 26. apríla 2004)
Slovensko - USA 0:1 po sam. nájazdoch (Praha, MS, 9. mája 2004)
Slovensko - USA 1:3 (St. Paul, SP, 3. septembra 2004)
Slovensko - USA 0:4 (Hannover, 14. novembra 2004)
Slovensko - USA 2:3 (Hannover, 13. novembra 2005)
Slovensko - USA 2:1 (Turín, ZOH, 18. februára 2006)
Slovensko - USA 2:4 (Mytišči, MS, 4. mája 2007)
Slovensko - USA 3:2 po sam. nájazdoch (Mníchov, 8. novembra 2009)
Slovensko - USA 2:0 (Mníchov, 11. novembra 2011)
Slovensko - USA 4:2 (Helsinki, MS, 7. mája 2012)
Slovensko - USA 4:1 (Helsinki, MS, 14. mája 2013)
Slovensko - USA 4:3 po sam. nájazdoch (Mníchov, 8. novembra 2013)
Slovensko - USA 1:7 (Soči, ZOH, 13. februára 2014)
Slovensko - USA 4:5 po predĺžení (Ostrava, MS, 12. mája 2015)
Slovensko - USA 0:1 (Augsburg, 6. novembra 2015)



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies