MS 2014 baráž: Francúzi s nožom na krku, v Štokholme 2. diel Ibra vs CR7

NETKY.SK • 18 November 2013, 10:38 • 2 min
MS 2014 baráž: Francúzi s nožom na krku, v Štokholme 2. diel Ibra vs CR7

PARÍŽ - V utorok 19. novembra sa definitívne uzavrie menoslov európskych účastníkov finálového turnaja futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii.

slovakia

left justify in out

Do barážových odviet idú v skvelých pozíciách reprezentácie Grécka a Ukrajiny, tuhý boj sa očakáva v Štokholme v druhej časti švédsko-portugalského mikrosúboja Zlatan Ibrahimovič - Cristiano Ronaldo a v Záhrebe by si mali vybojovať postup Chorváti na úkor Islandu.

Futbalovej veľmoci z Francúzska hrozí prvá eliminácia z MS po 20-tich rokoch. "Les Bleus" sa táto "nepríjemnosť" naposledy pritrafila v roku 1994, keď ich o účasť v USA šokujúco pripravili Bulhari. Majstri sveta 1998 a európski šampióni 1984, resp. 2000 prehrali pred týždňom na Ukrajine 0:2. Ešte nikdy v európskom play off nepostúpil na MS tím, ktorý v prvom zápase prehral 0:2. Tréner Didier Deschamps si od domácich médií vypočul, že piatkový výkon v Kyjeve bol "najhorší v histórii". V odvete na Stade de France tak musia "modrí" proti mimoriadne dobre organizovanej Ukrajine ofenzívne excelovať. "Potrebujeme sa v tomto smere dostať do takého tranzu, ktorý je žiadúci v takýchto výnimočných zápasoch. Je na hráčoch, aby to v ňom dostali do ich mentality. Tiež si však musíme uvedomiť, že nebudú brániť s desiatimi hráčmi. Musíme ich od začiatku dostať pod tlak a udržať ich tak až do konca a ukázať veľa obetavosti. Dostali sme facku, teraz sú oni v dobrej pozícii. Nebudeme to mať ľahké, ale pokúsime sa to otočiť," povedal Deschamps, ktorý ako hráč vyhral MS aj EURO. V zostave domácich sa čakajú zmeny, Loica Remyho zrejme v základe nahradí Karim Benzema, resp. Samira Nasriho Mathieu Valbuena. Francúzi tiež potrebujú, aby ich vlajku vysoko zdvihol ašpirant na Zlatú loptu FIFA a France Footballu Franck Ribery, ktorého Ukrajinci v prvom zápase výborne eliminovali. "Je jasné, že Ukrajina vie, aký je Franck nebezpečný. Boli proti nemu veľmi agresívni, veľakrát sa na neho dopustili faulov, ktoré zostali nepotrestané. Eliminovali ho. Nemal priestor v hre jeden na jedného," uviedol Deschamps. Chýbať budú Laurent Koscielny a Oleksander Kučer, ktorí videli v prvom zápase červené karty.

V Lisabone Tre kronor padli po tesnej prehre 0:1, ktorú zariadil hviezdny kanonier Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Proti húževnatým Vikingom s vodcom Ibrahimovičom v ich prospech hovorí aj fakt, že s barážou majú dobré skúsenosti v posledných dvoch prípadoch, keď z nej postúpili na MS 2010 aj EURO 2012. Ronaldo, ktorý dal už jeho 44. gól v 108 zápase v A-tíme, mohol pridať aj ďalší, ale trafil hlavou len brvno. "Bol to dôležitý gól a zabezpečil nám výhru, ale mali sme ich streliť viac, lebo šance na to boli. Ale víťazstvo nám vlialo sebadôveru do odvety. Nič však nie je rozhodnuté, šance sú stále 50:50," citovala Cristiana Ronalda agentúra Reuters.

V Bukurešti sa očakáva tradične organizovaná hra Grékov, ktorí si hodlajú proti mužstvu rumunského kouča Victora Piturcu postrážiť náskok 3:1 z prvého duelu. Domáci ešte flintu do žita nehádžu. "Budeme bojovať až do konca o našu šancu, nech už je akokoľvek malá. Sklamali sme našich fanúšikov v prvom zápase, je nám to ľúto, ale teraz uvidia, že sa ľahko nevzdáme," vyjadril sa brankár AS Rím Bogdan Lobont. Zverenci portugalského kormidelníka Fernanda Santosa, ktorí vyradili v kvalifikačnej G-skupine Slovákov, to majú rozohrané excelentne, Santos však eufóriu brzdí: "Sme len v polovici nášho snaženia. V odvete musíme byť koncentrovaní, aby sme nezrútili to, čo sme si doma po dobrom výkone vybudovali."

Island síce stále živí nádej na historický postup na MS, ale favoritom budú v Záhrebe hráči kouča Nika Kovača. Hosťom bude navyše chýbať suspendovaný Olafur Skulason, ktorý v prvom zápase musel predčasne pod sprchy. "V Záhrebe sa pokúsime potrápiť favorita, nič nie je stratené," povedal kouč Islandu Lars Lagerbäck.

odvety európskej baráže MS 2014, utorok 19. novembra:
Bukurešť:
Rumunsko - Grécko /20.00 SEČ, rozhoduje Milorad Mažič (Srb.)/
/prvý zápas: 1:3/

Záhreb:
Chorvátsko - Island /20.15, Björn Kuipers (Hol.)/
/prvý zápas: 0:0/

Štokholm:
Švédsko - Portugalsko /20.35, Howard Webb (Ang.)/
/prvý zápas: 0:1/

Paríž:
Francúzsko - Ukrajina /21.00, Damir Skomina (Slov.)/
/prvý zápas: 0:2/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies