Mŕtve more už raz takmer vyschlo pred 125.000 rokmi

NETKY.SK • 20 Január 2012, 08:17 • 2 min
Mŕtve more už raz takmer vyschlo pred 125.000 rokmi

Mŕtve more už raz takmer vyschlo pred 125.000 rokmi

slovakia

left justify in out

img

Mŕtve more pred približne 125.000 rokmi takmer vyschlo počas obdobia sucha, čo dokázali vrty medzinárodného tímu. Informovala o tom vo štvrtok Hebrejská univerzita v Jeruzaleme.

Klesajúca hladina Mŕtveho mora spôsobuje odborníkom starosti aj v súčasnosti. Jedno z najslanších jazier sveta má vodnú plochu s rozlohou zhruba 700 kilometrov štvorcových, pásom pevniny je rozdelené na dve časti.

Vedci v novembri až marci 2010 uskutočnili vrty na dvoch miestach. V hĺbke asi 250 metrov pod dnom jazera objavili nánosy soli. Tie poukazujú na časový úsek, v ktorom jazero takmer zmizlo. Pritom sa našli bahnité vrstvy zeme, ktoré zas znamenajú obdobie bohatšie na vodu.

"Zistenia vzbudzujú obavy zo súčasného stavu Mŕtveho mora," uvádza sa vo vyhlásení univerzity. V súčasnosti je za vysychanie jazera zodpovedný v prvom rade človek.

Mŕtve more zásobuje predovšetkým rieka Jordán, ktorá je najdôležitejším zdrojom sladkej vody pre Izraelčanov, Palestínčanov a Jordánčanov. Z rieky sa však odčerpáva priveľa vody, vysvetlili vedci.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies