Mrazy spôsobujú lomy koľajníc, železničiari zvýšili kontroly

NETKY.SK • 5 Január 2017, 11:48 • 2 min
Mrazy spôsobujú lomy koľajníc, železničiari zvýšili kontroly

BRATISLAVA - Od 1. decembra 2016 zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rôznych úsekoch Slovenska 29 prasknutí koľají pre mrazivé počasie a extrémne nízke teploty. Koľajnice praskajú väčšinou v skorých ranných hodinách, keď sú mrazy najsilnejšie.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková, železničiari pravidelne kontrolujú rizikové miesta počas celého roka pomocou defektoskopie. Vykonáva sa pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré presne identifikuje oslabené alebo rizikové miesta, ktoré sa železničiari snažia opraviť ešte do príchodu zimy, a tým v čo najväčšej miere riziko prasknutia koľají obmedziť. V zimnom období kontrolujú stav koľajníc priamo na tratiach a podrobne sledujú úseky, ktoré sa nachádzajú v miestach extrémnych mrazov. Žiadny z lomov zatiaľ nespôsobil nehodu.

 

"Silné mrazy rovnako ako extrémne horúčavy vplývajú na to, že koľaje vplyvom týchto extrémnych teplôt pracujú. Pri vysokých teplotách sa koľajnice rozťahujú a majú tendenciu vybočovať zo svojej osi, pri mrazoch naopak dochádza k tzv. lomu koľaje," uviedla Pavlíková. Takéto miesto môže byť nebezpečné pre plynulosť a bezpečnosť dopravy. Preto pri akomkoľvek zistení lomu koľaje musí byť železničná doprava na danom úseku buď čiastočne obmedzená, alebo úplne vylúčená a železničiari musia okamžite koľaj opraviť, teda vymeniť jej poškodenú časť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies