Lietadlo Etiópskych aerolínií havarovalo krátko po štarte do Nairobi: Anton Hrnko prišiel o manželku a dve deti!

NETKY.SK • 10 Marec 2019, 11:09 • 2 min
Lietadlo Etiópskych aerolínií havarovalo krátko po štarte do Nairobi: Anton Hrnko prišiel o manželku a dve deti!

ADDIS ABEBA - Na palube lietadla Boeing 737 Max-8, ktoré v nedeľu krátko po štarte havarovalo v Etiópii, boli cestujúci s pasmi 32 krajín a OSN. Haváriu neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami leteckého nešťastia v Etiópii boli aj štyria Slováci. Potvrdil to tlačový odbor rezortu diplomacie, ale mená obetí z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov nezverejnil.

 

Diplomatické misie v Etiópii a Keni sa už situáciou zaoberajú a pristupujú k tejto tragédií s plným nasadením. "V súvislosti s dnešnou leteckou haváriou spoločnosti Ethiopian Airlines si dovoľujeme vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí tohto nešťastia, pri ktorom podľa oficiálnych informácii zahynuli štyria občania Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo zahraničia.
 

Medzi obeťami leteckého nešťastia v Etiópii sú manželka, dcéra a syn poslanca za Slovenskú národnú stranu Antona Hrnka. Hrnko to dnes sám oznámil na sociálnej sieti. "S hlbokým zármutkom oznamujem, že moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli počas leteckej katastrofy v Addis Abebe dnes v ranných hodinách," napísal Hrnko na Facebooku. Ministerstvo zahraničia potvrdilo, že medzi obeťami boli aj štyria Slováci.

 

 

Stroj mal odletieť do kenskej metropoly Nairobi. Podľa agentúry AP o tom informovali predstavitelia domovského letiska.

 

V lietadle typu Boeing 737 sa podľa tohto oznámenia nachádzalo 149 cestujúcich a osem členov posádky. Stroj vzlietol o 07.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte.

 

Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines v nedeľu popoludní zverejnila zoznam krajín a počet cestujúcich z nich na palube havarovaného lietadla.

 

Podľa oficiálnych informácií z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zahynuli aj štyria občania Slovenskej republiky.

 

Najvyšší počet obetí - 32 - podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene.

 

O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe.

 

Dodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch. Štyri osoby cestovali na pasy OSN.

 

Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania.

 

O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko.

 

Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.

 

Nehoda sa stala v okolí mesta Bishoftu (donedávna známeho pod názvom Debre-Zeit), približne 50 kilometrov južne od etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, spresňuje vyhlásenie letiska.

 

Etiópske aerolínie síce uviedli, že presné informácie o preživších či mŕtvych nateraz nemajú potvrdené, kancelária predsedu etiópskej vlády však už vyjadrila sústrasť rodinám obetí.

 

Bezprostredne neboli známe ani podrobnosti o príčine tohto leteckého nešťastia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona